Formule 1 má otevřenou cestu na singapurskou burzu

Sinagapur - Formule 1 míří na burzu. Její provozovatel - firma Delta Topco - dnes dostal povolení ke vstupu na singapurský trh. Investorům chce prodat pětinu firmy. Facebookové mánii z minulého týdne se sice nevyrovná, i tak ale půjde o jeden z největších obchodů roku. Formule 1 chce získat primární nabídkou nejméně 2,5 miliardy dolarů.

Hlavním vlastníkem práv okolo závodů Formule 1 je Delta Topco. Díky stoleté smlouvě na komerční práva ročně vydělává víc než půl miliardy dolarů, a to s minimálními náklady. „Inkasuje od každého pořadatele poplatek za to, že ten závod se může konat, inkasuje za přenos televizních práv, inkasuje za všechny reklamy, které jsou na trati,“ vysvětlil redaktor serveru AutoWeek.cz Vladimír Rybecký.

Vladimír Rybecký

„Vždycky odhadovalo, že ten balík smluv, ta formule 1 jako taková, ta obchodní část, má hodnotu mezi 4 až 4,5 miliardy dolarů. (…) Formule 1 je v současné době v poměrně dobrém stavu, má velkou sledovanost, takže i ty zisky jsou velmi dobré.“

Jenže spletitá organizační struktura firem okolo závodů a změť nejrůznějších smluv, které spolu úzce souvisí, můžou být pro investora nakonec velkým minusem. Vlastnická struktura se navíc stále více komplikuje. Většinový vlastník Delta Tepco – společnost CVC kapital – prodala před emisí asi třetinu svého podílu. Ponechala si jen zhruba 40procentní podíl.

Investory, kteří koupili od CVC podíly na společnosti spravující výnosy ze závodů F1, jsou fond BlackRock, investiční společnost Waddell & Reed a investiční pobočka norské centrální banky Norges Bank Investment Management. Transakce oceňuje Formuli 1 na celkovou hodnotu 9,1 miliardy dolarů, z čehož 7,2 miliardy USD připadá na akciový kapitál a 1,9 miliardy USD na dluh.

Formule 1 míří na burzu (zdroj: ČT24)

Přesto odborníci soudí, že se investice do akcií Formule 1 může alespoň v krátkodobém a střednědobém horizontu vyplatit. „Je to na minimálně nejbližších pět, možná deset let velmi dobrá investice. Jak to je dlouhodobě, to není tak jednoznačné, celý balík akcií sestává z toho, že jsou to relativně krátkodobé smlouvy – některé na pět let, některé na sedm, některé na deset let. Je to skutečně jen koupě obchodního modelu,“ uvedl Rybecký. Vstup na burzu by měl majitelům vynést až tři miliardy dolarů. Co s nimi udělají, ale zatím neřekli. Další investice nejspíš neplánují. Chtějí prostě vydělat.

Justin Harper, stratég IG Markets

„Se vstupem Formule 1 to bude podobné jako s Facebookem. I okolo ní bude velký rozruch a investory bude velmi lákat.“

Singapurskou burzu si Formule nevybrala náhodou. Místní trh se díky přísnější regulaci například ve Spojených státech nebo ve Švýcarsku stává oblíbeným finančním centrem. A láká i další sportovní značky - své IPO tady chystá například i anglický fotbalový klub Manchester United.

Evropské sportovní podniky chtějí využít vysoké poptávky východoasijského regionu po kvalitních sportovních značkách. Seriál závodů Formule 1 v posledních letech v Asii výrazně expandoval a v Singapuru zavedl první noční Velkou cenu.