Skloubit práci s péčí o malé dítě? V Česku stále problém

Praha – Podle údajů Českého statistického úřadu nemůže každá pátá matka s malým dítětem sehnat práci. A potvrzují to i personální agentury – nabídek je málo. Pokud už vůbec nějaké jsou, rodičům chybí pro děti hlídání. Firemní školky jsou totiž nejméně často nabízeným benefitem.

Počet narozených dětí rok od roku klesá – jen loni o osm a půl tisíce. Na vině jsou i pracovní podmínky pro matky. „Návrat matek na trh práce je velice komplikovaný a může to hrát roli i v tom, jestli matka to dítě chce či nechce,“ upozorňuje Ondřej Nývlt z ČSÚ. Klára Kalíšková z institutu CERGE EI k tomu dodává: „Zaměstnanost žen s malými dětmi od roku 1994 velmi výrazně klesá.“

Narození dítěte se projeví i na rodinných financích – jak moc, to ukazují například populární internetové kalkulačky: čistý roční příjem osoby v domácnosti bez dětí je 209 tisíc. Pokud se ale žena stará o dítě, klesá na 107 tisíc ročně. Některé ženy se navíc po porodu dostávají i do existenčních problémů – nejčastěji se to týká neúplných rodin s dětmi.

Založit firemní školku bude snazší

Maminka tříletého Mikuláše Alžběta Suchanová se snaží najít práci. Marně, stejně jako zhruba dvacet procent matek s dětmi od tří do šesti let. Hlavním problém je to, že nemá syna kam umístit.

Podle odborníků by situaci napravil větší počet školek, ale hlavně víc částečných pracovních úvazků. V současné době tvoří práce na částečný pracovní úvazek jen tři a půl procenta všech pracovních nabídek, uvedl mluvčí provozovatele pracovních portálů LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Třeba ve Velké Británii mají rodiče na kratší pracovní dobu nárok. V jiných zemích se zase mohou na mateřské střídat. V Česku je naopak jedna z nejdelších mateřských dovolených – přesto stát chystá další kroky. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové by měl v průběhu roku 2013 začít platit zákon, díky kterému bude snazší založit firemní školku a zaměstnavatel si bude moci náklady odečíst z daní.

Vydáno pod