Nečas: Odchod Řecka z eurozóny je reálnou variantou

Brusel - Odchod Řecka z eurozóny je reálnou variantou. V Bruselu to dnes při příjezdu na summit EU řekl český premiér Petr Nečas. Dodal, že vystoupení Řecka z eurozóny bude za určitých podmínek jedinou možností. Dopady takového kroku by ale podle něj dolehly i na Českou republiku. Budoucnost Řecka je nyní v Evropě tématem číslo jedna. Točila se kolem něj mimo jiné i dnešní telekonference expertů států eurozóny. Ti došli k závěru, že by si každá země unie měla připravit vlastní plán pro případ, že se Řecko rozhodne měnovou unii opustit. S odvoláním na dva různé zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Nečas zdůraznil, že případný odchod Atén od eura by znamenal otřes, který by se dotknul i České republiky. Mohl by vést například ke snížení půjček do podnikatelské sféry a k zamrznutí mezibankovního trhu. „Ono to bez následků a bez nákladů nebude,“ podotkl premiér. „Představa, že by se případný odchod Řecka z eurozóny nás nedotknul, je naivní a nepravdivá,“ dodal. Vláda podle něj už ve spolupráci s ČNB připravila možnosti, jak na takovou situaci případně reagovat. Konkretizovat je ale odmítl.

Petr Nečas

„Já si myslím, že je to reálná varianta, odchod Řecka z eurozóny. A dokonce za určitých okolností bude podle mého osobního názoru, to chci zdůraznit, jedinou možností.“

Každá země eurozóny by měla mít vlastní plán pro odchod Řecka

Přípravu podobných plánů doporučují experti i členským zemím eurozóny. Dohoda byla dosažena na úrovni expertů (takzvané EWG), kteří připravují jednání ministrů financí eurozóny. „EWG se shodlo na tom, že každá země eurozóny by měla připravit alternativní plán, individuálně, pro případné dopady řeckého odchodu z eura,“ citovala agentura Reuters jeden ze zdrojů. „Na úrovni eurozóny zatím nic připraveno nebylo, kvůli obavě z úniků,“ dodal.

Dopady vystoupení Řecka z eurozóny na ostatní země by nebyly malé. „Zbylé země eurozóny by se musely začít potýkat se startující finanční panikou, se startující finanční nákazou,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Brusel se proto snaží dělat všechno pro to, aby zadlužená země v eurozóně zůstala. „Budeme nadále dělat vše, co je v našich silách, aby se tak stalo,“ prohlásil po dnešním jednání s Panajotisem Pikrammenosem, který byl pověřen vedením dočasné řecké vlády, předseda Evropské komise José Barroso.

V Řecku sílí strany odmítající úspory

O tom, že by Řecko mohlo opustit eurozónu, se s větší intenzitou začalo hovořit v posledních týdnech pod dojmem výsledků řeckých předčasných voleb. V nich uspěli odpůrci úsporných opatření. Právě těmi ale mezinárodní partneři podmínili poskytnutí druhého záchranného balíku půjček pro dluhy stíhané Atény ve výši 130 miliard eur.

Řecké politické strany se ale po volbách nebyly schopné shodnout na nové vládě. V zemi se tak budou konat v půlce června nové volby. V těch by ovšem mohli výrazně získat odpůrci úspor.

José Barroso, předseda Evropské komise

„Řekové museli podstoupit obrovské oběti. Přeji si, aby z krize, které nyní Řecko čelí, byla nějaká lehčí cesta. Faktem je, že nejméně složitou cestou je úplné naplnění druhého programu dohodnutého mezi Řeckem a jeho mezinárodními partnery.“

O Řecku se dnes diskutovalo také na jednání evropských sociálních demokratů. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se jednání zúčastnil, tam dali členové eurozóny jasně najevo, že chtějí Řecko udržet v eurospolku. Řečtí politici naopak volali po zmírnění podmínek poskytnutí pomoci.

„Kolegové z Řecka upozorňovali na to, že v Řecku roste sociální napětí, že se fragmentuje politická scéna a pokud nedojde k nějaké dohodě o tom, jak rozložit financování řecké pomoci do delšího časového období, tak by to v Řecku mohlo vést k dalším problémům na politické scéně,“ uvedl Sobotka v rozhovoru pro ČT24.

Kdyby Řecko nešetřilo, připravilo by se o pomoc eurozóny

Německá centrální banka Deutsche Bundesbank dnes označila situaci v Řecku před novými volbami za „krajně znepokojivou“ a varovala zemi před odmítnutím reforem dohodnutých s věřiteli. „Pokud bude Řecko hrozit, že přestane plnit podmínky záchranného úvěru, ohrozí si tím další přísun finanční pomoci od eurozóny,“ uvedla Bundesbanka v dnešní měsíční zprávě.

Pokud Řecko odmítne plnit podmínky pomoci, bude muset nést všechny důsledky, varovala Bundesbanka. Pro eurozónu by potíže, které by z takového vývoje vyplynuly, byly podle banky „značné, ale zvládnutelné“.

Vydáno pod