Není týden, kdy by SZPI nenarazila na závadné potraviny

Praha - Nepříznivé výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která letos v prodejnách často odhaluje prošlé a špatně označené potraviny, mohou oslabit pozici obchodních řetězců na tuzemském trhu s čerstvými potravinami. Na konferenci Retail in Detail/Fresh Food to dnes uvedl analytik Zdeněk Skála ze společnosti Incoma GfK.

SZPI od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. „V loňském roce jsme provedli 36 tisíc kontrol a našli jsme až 15 procent vzorků nevyhovujících,“ uvedl Martin Klanica ze SZPI.

Lidé se vrací k malým obchodníkům

Obchodníci často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které nejsou uvedeny na jejich obalu. „Důvěra zákazníků je obrovskou tržní sílou a to, co vidíme dnes, se může na trhu projevit velmi nepříjemně,“ varoval Skála. Připomněl, že podobné aféry s nekvalitními čerstvými potravinami hýbaly tuzemským maloobchodem v letech 2003 a 2004, kdy obchodníci sváděli cenovou válku a na trhu panovala značná nervozita. Zatímco v předchozích letech se význam moderních prodejen jako hlavního nákupního místa čerstvých potravin nepřetržitě zvyšoval, po aférách začal v kategoriích masa, uzenin, lahůdek i pečiva výrazně klesat.  

Investice do čerstvých potravin jsou významnější než cenový marketing

„Lidé ztratili důvěru v kvalitu sortimentu nabízeného v moderních formátech obchodů a začali se houfně vracet k drobným specialistům, tedy do malých pekáren, řeznictví či prodejen s ovocem a zeleninou,“ upozornil Skála. Obchodním řetězcům pak trvalo několik let, než v kategorii čerstvých potravin získaly zpět ztracené pozice. „Posledních pět let jsou investice do čerstvých kategorií ve velkých prodejnách významnějším trendem než cenový marketing,“ podotkl Skála.  

Největší tuzemské obchodní řetězce před několika dny kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin. „Prohřešků jsme si vědomi a naší snahou je, aby jich bylo co nejméně,“ řekl dnes na konferenci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. „Je potřeba diskutovat o tom, jakým způsobem se medializují a diskutují výsledky kontrol, do jaké míry je to zkreslené,“ dodal Juračka. 

Obchodníci se brání: víc kontrol, víc prohřešků

Od nového roku je podle obchodníků cílených kontrol víc, a proto je také více prohřešků. Jenže nejsou to jen podvodně označené potraviny, z českých regálů mizí i kvalita. Výhodná cena hraje při nákupu stále důležitější roli, a tak se daří náhražkám. Češi kupují párky, ve kterých je místo masa rozemletý separát, tyčinky ze ztuženého tuku, které se tváří jako čokoláda, nebo ovocné šťávy bez ovoce. 

Zástupci obchodníků se v pondělí sejdou s ministrem zemědělství Petrem Bendlem. „Budeme chtít, aby projednal se SZPI objektivizaci jejich zjištění,“ uvedl Juračka, podle kterého by měla být zveřejňována struktura zjištěných nedostatků podle jejich závažnosti, protože nyní jsou prý statistiky kontrol zkreslené.

Kontroloři za loňský rok rozdali pokuty za téměř 30 milionů korun a v kontrolách chtějí pokračovat. Sankce za prohřešky se ale mají zvýšit.

Česnek
Zdroj: ČT24