Řekové jsou jako olivy, to nejlepší z nich vychází, až když jsou drceni

Atény - Řecká siesta se letos zkracuje ze čtyř hodin na polovinu a místní hoteliéři přestali používat slovo problém. Díky krizi si totiž začali mnohem víc považovat hostů, kteří přiváží eura v hotovosti. Levnější zájezdy a mnohem větší ochota ve všech službách pro turisty je znát. Češi ale o zájezdy zatím větší zájem nejeví.

Řečtí hoteliéři dokazují, že nemají ve znaku olivy náhodou. To nejlepší z nich vyjde, až když jsou doslova drceni. Důvody jsou dva, země je v krizi a navíc, na Řecko zanevřeli bohatí turisti z Německa. Řečtí hoteliéři poprvé ustupují. „Pro Řecko je tato situace takový budíček, pro nás je to příjemnější vyjednávání,“ komentoval situaci Petr Šatný, marketingový ředitel společnosti Alexandria. 

Zájezdy jsou až o čtvrtinu levnější

Pro turisty je to jenom plus. Ušetří hlavně na ceně zájezdů, které klesly řádově o tisíce korun. Například týdenní pobyt na Krétě stál ještě loni necelých devatenáct tisíc. Letos už je o dva tisíce levnější. „Klienti na dovolené v Řecku mohou ušetřit až 25 procent,“ informoval mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. Už teď míří z Ruzyně do Řecka asi pět letadel denně. A od zítřka jich bude ještě víc. Z Prahy do Atén totiž začne třikrát týdně vypravovat stroje i řecká CK Aegean. 

Do Řecka na prázdniny vyrazí přibližně 350 tisíc Čechů. Podle cestovních kanceláří je zájem, i přes dění v zemi, už druhým rokem v podstatě stejný. „Řecko letos nemůže konkurovat populárnějšímu Turecku nebo Španělsku, ale očekáváme, že to bude hit v last minute,“ myslí si Jan Osúch, mluvčí CK Fischer. 

V krizi je podle Řeků hlavně stát, ne oni

Nepříjemná politická a ekonomická situace Řecka se kromě ochotnějších hoteliérů jinak moc neprojevuje. Výrazně zatím zdražil jen benzín, o necelých pět korun, večeře ale vyjde průměrně na 180 korun, stejně jako loni. „Skoro 80 procent lidí, kteří jezdí do Řecka, jsou stálí návštěvníci, kteří si nedají dovolenou zkazit ani politikou ani počasím,“ uvedl předseda asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Přes všechny demonstrace na ostrovech poklidná středomořská atmosféra zůstává. V krizi je totiž podle Řeků hlavně stát a ne oni.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)