Stát loni odepsal téměř devět miliard daňových nedoplatků

Praha - Daňová správa v loňském roce účetně odepsala 8,9 miliardy korun daňových nedoplatků. Ve srovnání s předchozím rokem je to o 2,4 miliardy nedobytných daní více. Od roku 1996 činí celková suma daní, jejíž výběr finanční úřady vzdaly, 148,5 miliardy korun. Dnes o tom informoval server Týden.cz.

„V loňském roce jsme odepsali 8,9 miliardy korun pro nedobytnost. Většinou se tak děje u nejstarších nedoplatků, u kterých už není reálně žádná naděje na jejich vymožení, a to buď z důvodu neexistence subjektu či absence jakéhokoliv majetku,“ uvedl generální ředitel české daňové správy Jan Knížek.  

Podle Knížka to ale neznamená, že odpisem daňová správa trvale rezignovala na dlužnou částku. „Jde do určité míry pouze o evidenční úkon v souladu s daňovým řádem, a pokud neuplyne celková lhůta pro placení daně, máme stále právo daň vybrat, kdyby se v budoucnu ukázalo, že se například majetkové poměry změnily nebo se objevil právní nástupce,“ dodal.

Ke konci loňského roku daňová správa evidovala celkové daňové nedoplatky za 118,8 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím rokem se objem zvýšil o 12,4 miliardy korun.

Vydáno pod