Portugalsko bude Evropě skládat účty

Lisabon - Portugalsko bude skládat účty Evropě, do země totiž přijela kontrola z takzvané Trojky, tedy zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Během čtrnáctidenní inspekce budou prověřovat, jak Portugalsko plní úsporná opatření, která slíbilo v rámci dohodnutého balíčku finanční pomoci.

Loni v květnu Trojka slíbila Portugalsku, že mu půjčí 78 miliard eur a zemi tak zachránila před bankrotem. Přesto se teď její zástupci žádných ovací nedočkali. Naopak, přivítali je stávkující zaměstnanci metra a další nespokojení lidé. Portugalci už mají reforem a škrtů dost. 

„Tyhle úporné programy uplatňované v Portugalsku a v Evropské unii jsou úplným opakem toho, co bylo dřív symbolem Evropy. Její sociální stát byl vzorem pro ostatní kontinenty, teď je ale Evropská unie na čele neoliberalismu,“ tvrdí Armenio Carlos, předseda největší odborové organizace v zemi. 

Lidé dávají Trojce za vinu, že kvůli plnění úsporných opatření je země už tři roky v recesi, míra nezaměstnanosti vystoupala nad 15 procent a státní pomoc se snižuje. „To, co nám nařizují, je strašné. Trojka nám nadiktuje, co máme dělat, ale jim se to mluví s jejich platy. Neznají dopady toho, co rozhodnou, nikdy nezažili, jaké to je, živit rodinu s malým platem nebo na podpoře,“ zaznívá v portugalských ulicích. 

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

Vláda: Úspory jsou lepší než bankrot

Obvinění míří i na bývalou vládu, která podmínky mezinárodní pomoci vyjednávala. Vláda ale oponuje, že lepší možnost po ruce neměla a i když úspory na lidi tvrdě dopadají, je to pořád lepší, než kdyby země zbankrotovala. „Nejdůležitějším a prioritním cílem je obnovení důvěry v očích zahraničních partnerů. Kvůli tomu si musíme všichni utáhnout opasky. Samozřejmě když to děláme, přináší to recesi a vyšší nezaměstnanost - s tím se musí počítat,“ uvedl Miguel Beleza, ekonomický analytik a bývalý ministr financí. 

Evropská komise už před portugalskou misí hovořila o nutnosti dalších opatření k dosažení plánovaného letošního deficitu ve výši 4,5 procenta HDP. Za to by se země měla v příštím roce konečně dočkat slabého růstu. 

Vydáno pod