Klaus na plynárenské konferenci vyzdvihl jadernou energii

Praha – Prezident Václav Klaus dnes varoval před státními zásahy do energetického trhu. Pro Česko je podle něj důležitá jaderné energie, on sám odmítá dotace obnovitelných zdrojů. Vyjádřil se tak na mezinárodní konferenci o plynárenství Energy Gas Storage Summit 2012 ve Španělském sále Pražského hradu. Na konferenci promluví i ministři české vlády či expremiér Jan Fischer. Mezi významnými hosty je i bývalý americký prezident Bill Clinton.

„Odstraňování starých regulací, bariér a zásahů je v Evropské unii nahrazováno vznikem regulací nových, leckdy sice méně viditelných a méně přímých, ale v konečném důsledku horších. To evropskou ekonomiku evidentně brzdí. Patří k nim nejrůznější dotace, subvence, legislativní nařízení, boj s neexistujícím globálním oteplováním, velmi sporný systém přidělování emisních povolenek, ale i kvóty na výrobu energie z obnovitelných zdrojů a ideologicky motivovaný tlak na útlum jaderné energie,“ řekl na konferenci prezident Klaus.

Na Pražském hradě dnes začala mezinárodní konference o plynárenství Energy Gas Storage Summit 2012. Konference se účastní zástupci předních českých a evropských energetických firem. Organizátorem je energetická skupina CE Group, která buduje plynový zásobník na místě uranového dolu Rožná a plánuje také postavit plynovod Mozart mezi Českem a Rakouskem. 

Václav Klaus:

"Snaha nahradit, opravovat a vylepšovat trh vždy vedla k mnohem horším výsledků než respektování neosobních sil trhu. Díky regulacím, intervencím státu, existenci státních monopolů a regulovaným cenám, se ekonomikou šíří falešné cenové signály. Ekonomické subjekty činí mylná či neoptimální rozhodnutí, a je tak snižována efektivnost nejen energetického trhu, ale i celého hospodářství.“

Na konferenci se hovoří hlavně o dodávkách plynu do Evropy a o budování nových plynovodů Nabucco a South Stream. Účastníci se zabývají i možnostmi využití zkapalněného zemního plynu a potenciálem těžby břidlicového plynu v Evropě. 

  • Plynovod Nabucco a South Stream zdroj: ČT24
  • Těžba břidlicového plynu zdroj: ČT24

Na konferenci vystoupí i bývalý americký prezident Clinton

Mezi významnými hosty bude i americký exprezident Bill Clinton. Jeho dnešní návštěva ale proběhne jako ryze soukromá a tedy bez angažmá amerického velvyslanectví. O Clintona se tak bude starat jeho vlastní štáb, jehož předvoj už je v Praze. Významní hosté ale znamenají nadstandardní bezpečnostní opatření. „Úřad pro ochranu ústavních činitelů věnuje maximální pozornost této akci. Úzce spolupracují s ostatními složkami, ať už hradní policií nebo krajským ředitelstvím v Praze,“ konstatuje náměstek policejního prezidenta Vlastimil Husák.

Vystoupení známého politika přijde na velké peníze. Přesnou částku pořadatel konference tají, podle informací serveru Aktuálně.cz by ale mohlo jít i o několik milionů korun.

Vydáno pod