Google zvítězil nad Oraclem ve sporu o patentová práva

San Francisco - Java je podle soudu „otevřený zdroj“. Internetový gigant Google dosáhl vítězství nad předním světovým výrobcem programů Oracle ve sledovaném soudním sporu o patenty na technologie chytrých mobilních telefonů. Porota federálního soudu v San Francisku rozhodla, že mobilní platforma Android, kterou vyvinul Google, neporušuje patentová práva Oraclu. Verdikt spolu s předešlým rozhodnutím nedává Oraclu šanci na vysoké výnosy z odškodnění.

Java je podle soudu „otevřený zdroj“

Ve sporu šlo zejména o to, zda lze patentovat a autorskými právy chránit programovací jazyk Java, který spojuje programy s operačními systémy. Jazyk vyvinula firma Sun Microsystems, kterou nyní vlastní právě Oracle. Google v Androidu používá části Javy bez licenčních poplatků a Oracle jej za to v srpnu 2010 zažaloval s požadavkem vysokého odškodného. Porota ale nyní dala za pravdu názoru Googlu, podle něhož jsou některé části Javy „otevřeným zdrojem“, který patentovat nelze.  

Na počátku května porota v prvním verdiktu ve sporu rozhodla, že Google porušil některá autorská práva Oraclu na Javu. Neshodla se ale už na tom, zda to bylo v rámci legálních možností, nebo zda šlo o nezákonné zneužití, za něž by musel Google zaplatit odškodné. Ani ve středečním novém hlasování o této věci nebyl výsledek jednomyslný, podle předsedy poroty ale dopadl v poměru 9:3 pro Google. To znamená, že Oracle si nebude moci nárokovat odškodné v žádném bodě své žaloby.  

Výsledek je pokořením Oraclu

Oracle se za porušení práv na Javu domáhal asi jedné miliardy dolarů (přibližně 20 miliard korun). Patentové žaloby Oraclu, které původně požadovaly odškodné až 6,1 miliardy dolarů, se Googlu už dříve podařilo srazit na minimální sumu 2,8 milionu dolarů. Výsledek sporu je podle expertů pokořením Oraclu, který by v případě vítězství získal do budoucna výnosy z rostoucího globálního prodeje telefonů založených na Androidu.

„Určitě může jít o určitý precedent a uznání toho, že není možné nárokovat autorská práva na komunikační rozhraní s knihovnami a s nějakým programovacím jazykem, který někdo vytvořil. Spor je podstatně komplikovanější, nejde jen o patenty, ale především o autorské právo a nároky na programovací jazyk,“ podotýká Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz.

„Je to pro ně velká rána,“ uvedl specialista na práva duševního vlastnictví David Sunshine. „Oracle sem přišel v naději, že získá miliardy, teď ale odejde se ztrátou milionů na soudních poplatcích,“ uvedla profesorka práv školy Santa Clara Law v Silicon Valley Colleen Chienová. Pro Oracle byl soud s Googlem první z celé série sporů s konkurenty, kteří využívají jeho produktů. Další soud začne příští týden a Oracle jej povede proti největšímu světovému výrobci počítačů Hewlett-Packard kvůli mikroprocesoru Itanium.