ČSSD: V Česku od nástupu Nečasovy vlády výrazně přibývá chudých

Praha – V České republice radikálně přibývá chudých, uvedli dnes zástupci sociálních demokratů při svém hodnocení dopadů vládní politiky. Nejhorší je situace osamělých rodičů. Z této skupiny podle ČSSD upadlo do chudoby 37 procent rodin, což je vysoko nad evropským průměrem. Kromě vládní politiky má na nárůst chudoby významný vliv také nezaměstnanost. ČSSD proto připravila zelenou knihu, ve které představila svůj plán na boj s nezaměstnaností.

„Porovnáme-li rozsah chudoby v České republice, tak je zřejmé, že od nástupu Nečasovy vlády se množství chudých v České republice radikálně zvyšuje. V roce 2009/2010 byl nárůst 52 tisíc, v roce 2010/2011 71 tisíc. Kolik to bude v roce 2012, těžko odhadnout,“ tvrdí bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. ČSSD z tohoto nárůstu viní politiku současné vlády.

Ekonomové nicméně poukazují na to, že situaci nelze vidět tak černobíle. „V období, kdy procházíme jednou z velmi obtížných fází hospodářského cyklu a ekonomika stagnuje, tak počet nezaměstnaných stejně jako počet chudých narůstá. To není nic překvapivého,“ řekl ČT24 ekonom Vysoké školy obchodní Pavel Neset. Nárůst, který nyní zažívá Česko, podle něj není ve srovnání s ostatními zeměmi unie nijak neúměrný. To dokládají i data z Eurostatu, podle kterých v ČR žije nejméně lidí ohrožených chudobou z celé EU.

Na čem se Neset se sociálními demokraty shodne, je, že je nezaměstnanost nebezpečným fenoménem a sociálním zlem. ČSSD shrnula své návrhy na snížení tohoto zla do zelené knihy. V ní volá po konzistentní a robustní hospodářské politice, aktivní politice zaměstnanosti, regionální politice zaměstnanosti a také podpoře širokého sociálního dialogu.

Martin Potůček, kandidát na senátora (ČSSD)

„Velké šance a velká příležitost je v rozšiřování kapacity zdravotních a sociálních služeb, což je potřebné zejména ve společnostech, jako je ta naše, kde společnost stárne a je v mnoha oblastech také stále nemocnější.“

Podle Neseta je třeba soustředit se především na podporu zaměstnanosti v regionech. Velký počet lidí bez práce totiž vytrvale zůstává ve stále stejných regionech. Pro vlády ovšem podle něj boj s tímto fenoménem v minulosti představoval tvrdý oříšek. „Snažit se do regionů, kde je vysoká nezaměstnanost, přilákat přímé zahraniční investice, vytvářet dobrou infrastrukturu, aby byla dobrá dostupnost do zaměstnání, v tom si myslím, že zatím každá vláda, ať to byla sociálně- demokratická nebo pravicová, naprosto selhala,“ soudí Neset.

Míra nezaměstnanosti v Česku v dubnu klesla na 8,4 procenta. Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze, kde se pohybuje kolem 4 procent. Naopak nad deseti procenty zůstává v Moravskoslezském, Olomouckém a Ústeckém kraji.