Polský provozovatel plynovodů chce koupit český Net4Gas

Krakov - Provozovatel polské přepravní plynárenské soustavy Gaz-System podá nabídku ke koupi české společnosti Net4Gas, která se stará o síť tuzemských plynovodů. Dnes to oznámil šéf Gaz-Systemu Jan Chadam.

Šéf polského Gaz-Systemu připomněl, že 8. června je termín pro podávání nabídek. „My rozhodně máme zájem a takovou nabídku podáme,“ uvedl Chadam. Podle dnešních Lidových novin byla firma Net4Gas převedena v rámci skupiny RWE z české RWE Transgas na nizozemskou RWE Gas International za 52,25 miliardy korun. Nic se ale podle listu nemění na plánech skupiny RWE české plynovody prodat. Německý koncern je k tomu donucen snahou o úspory, k nimž musí přistoupit po rozhodnutí Německa zastavit do roku 2022 provoz všech jaderných elektráren.  

O české plynovody má zájem 15 společností

Net4Gas provozuje asi 2 500 kilometrů plynovodů. Kromě polského Gaz-Systemu má o společnost zájem také Energetický a průmyslový holding. Investiční nabídku předloží zřejmě i KKCG Karla Komárka, jak oznámil už dříve její mluvčí. Podle Lidových novin je potenciálních zájemců patnáct.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24