Cena ropy by se hnala nahoru, brzdí ji hospodářství

Teherán - Ropa jako na houpačce. Barel černého zlata poprvé od loňského podzimu stojí méně než 90 dolarů. Ještě před čtvrt rokem byl přitom o pětinu dražší a hrozilo, že ceny suroviny zbrzdí světovou ekonomiku. Teď je to naopak, zpomalující hospodářství brání ropě v rozletu.

Data z Evropy mluví jasně, průmysl se zadrhává a výrobci mají obavy o další zakázky. Index nákupních manažerů v Německu je nejníž od léta 2009, tahounovi evropské ekonomiky dochází síla. A stejně jako Evropa je na tom i Čína, druhý největší spotřebitel ropy na světě.

„Recese v Evropě se nepříznivě projevuje na exportech Číny a tím pádem i na jejím hospodářství,“ podotýká Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Pokud budou Číňani řešit podporu ekonomického růstu investicemi do infrastruktury, cena ropy půjde nahoru.

Díky čemu šla ropa v posledních týdnech dolů

  • Dluhová krize v Evropě.
  • Posilování amerického dolaru, který nepřeje komoditám jako celku.
  • Zpomalení globálního hospodářského růstu.
  • Zásoby ropy ve Spojených státech - nejvyšší za posledních 22 let.
  • Obnovení rozhovorů mezinárodní agentury pro atomovou energii s Iránem.

Případná dohoda Íránu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii by mohla znamenat konec embarga a obnovení vývozu ropy. „Jednání nepovede k úplnému vyřešení situace, po malých krocích se ale blížíme k dohodě a to je pozitivní,“ prohlásil Amir al-Musawi, poradce íránského prezidenta.

Ropa nahoru moc nepůjde, levnějšího benzinu se ale čeští řidiči asi nedočkají

„Myslím si, že v průběhu následujících týdnů se nedočkáme toho, že se ropa dostane na maxima, kterých jsme byli v posledních měsících svědky,“ doplňuje Čermák. To je dobrá zpráva pro světovou ekonomiku i řidiče, těm českým se ale nejspíš zlevňování benzinu vyhne. Slabší koruna totiž ceny u čerpacích stanic udrží vysoko.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod