Nečas a Monti: Růst se neobejde bez rozpočtové disciplíny

Řím - Český premiér Petr Nečas a jeho italský protějšek Mario Monti se dnes v Římě shodli, že bez úspor není možné nastartovat růst ekonomiky. V italské metropoli probírali situaci v EU, která se potýká s dluhovou krizí nejen v eurozóně. Zítra se Nečas přesune do Vatikánu.

„Obě naše vlády i na evropské úrovni patří mezi vlády, které podporují rozpočtovou odpovědnost a disciplínu,“ prohlásil český premiér. Nečas přitom jednal v Římě s Montim jen několik hodin po mimořádném summitu EU v Bruselu. Monti zdůraznil, že s Nečasem mají blízké názory týkající se podpory růstu za současného respektování finanční disciplíny.

Podle Nečase také chtějí Česká republika a Itálie pro nastartování ekonomického růstu brzké dokončení vnitřního trhu v unii. Řím se podle českého premiéra ujal vůdčí role v této věci. Prohloubení vnitřního trhu je pákou pro ekonomický růst unie, míní Monti, který rovněž podporuje budoucí vydání eurobondů, až „dozraje doba“. Podle Montiho mohou Evropě pomoci.

Petr Nečas
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Úspory spouští v ČR i Itálii vlnu protestů

V souvislosti s úspornými kroky ovšem obě země zažívají i sílící vlny protestů. V Itálii se konají demonstrace proti politice škrtů a změnám na trhu práce. V minulém týdnu se objevila dokonce hrozba od italských anarchistů, že na premiéra Montiho zaútočí podobně jako proti šéfovi jedné italské energetické společnosti. V Česku se protestů účastní vedle opozice zejména odborová hnutí. Naposledy odboráři uspořádali v tomto týdnu protestní pochod Prahou a požadovali například odklad důchodové reformy.

Schůzkou s Montim zahájil český premiér třídenní návštěvu Říma a Vatikánu. Hlavní program má v pátek, kdy se setká s papežem Benediktem XVI. a zúčastní se slavnostních událostí k blížícímu se 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na české území. Tato událost se bude připomínat příští rok.

Telefonát Hany Scharffové (zdroj: ČT24)