Developer Orco se ve čtvrtletí dostal z loňské ztráty

Praha - Developer Orco se v prvním čtvrtletí vymanil z loňské ztráty a jeho čistý zisk činil 2,8 milionu eur (asi 71 milionů korun). Ve stejném období loni firma prodělala 4,37 milionu eur (kolem 111 milionů korun).

Tržby v prvním čtvrtletí 2011 klesly na 32,6 milionu eur (829 milionů korun) ze 39,1 milionu eur (994 milionů korun). Orco se dlouhodobě potýká s vysokým zadlužením. Obchodní soud v Paříži ale v roce 2010 schválil obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020. Tento týden soud firmě odsouhlasil změnu obchodního plánu, která spočívá ve výměně dluhopisů v hodnotě 493 milionů eur (asi 13 miliard korun) na akcie a nové dluhopisy. Generální ředitel Orka Jean Francois Ott proto dnes označil posledních několik měsíců za „bod obratu“ pro firmu.

Za celý rok 2011 se Orco propadlo do ztráty ztráty 43,5 milionu eur (asi miliarda korun). Hlavní příčinou ztráty byla restrukturalizace firemních dluhopisů. Co se týče výhledu na celý letošní rok, oznámila dnes firma jen odhad tržeb. Mají se pohybovat mezi 160 až 180 miliony eur, což je asi 4,1 až 4,6 miliardy korun. Do odhadu výnosů společnost nezapočítala plánovaný prodej kancelářské budovy Sky Office v německém Düsseldorfu, který chce Orco uzavřít v následujících měsících. Loňské výnosy byly 158 milionů eur.

Už několik let Orco připravuje zástavbu území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Firma podniká také například ve Varšavě, Budapešti a Berlíně. S akciemi Orka se obchoduje na pražské burze.

Vydáno pod