Zájem o MHD v Česku rapidně klesá, problém je v ceně a pohodlí

Praha - V Česku navzdory rekordním cenám pohonných hmot masově ubývá lidí, kteří jezdí městskou hromadnou dopravou. Největší propad zájmu cestujících řeší pražské metro, denně se jím sveze průměrně až o 140 tisíc lidí míň než před rokem. Pasažéři ale mizí taky z tramvají a autobusů v Ostravě, Olomouci nebo Liberci. Výjimkou je Brno a Plzeň, zde obliba veřejné dopravy roste.

Úbytek cestujících je nejhorší za posledních deset let. Výjimkou je Brno a Plzeň. V těchto městech obliba tramvají, autobusů a trolejbusů naopak roste. V hlavním městě lidé jezdí MHD nejméně za posledních 5 let, pražským metrem se meziročně svezlo o 50 milionů pasažérů méně. Naopak v Brně počet pasažérů vzrostl o celý milion. „V Brně máme nejrozvinutější integrovaný dopravní systém v republice,“ vysvětluje Michal Drábek z Centra pro efektivní dopravu.

Počet cestujících klesá i v Olomouci, meziročně o 3 miliony pasažérů. V Pardubicích se nyní zdražilo jízdné, odliv tam tedy teprve očekávají. Dopravní experti i ministerstvo teď řeší, proč lidé od MHD odcházejí, rekordní ceny benzinu většímu využívání veřejné dopravy nepomohly.

Co lidi odrazuje od používání MHD

  • Jakékoliv zdražení jízdného.
  • Zpožděné spoje.
  • Nevlídní a unavení řidiči.
  • Bezpočet přestupů.
  • Pohodlí a větší komfort při jízdě autem.

Ne všude se za městskou dopravu platí

V Tallinnu už za pár měsíců žádné jízdenky nebudou. Estonská metropole se od příštího roku stane prvním hlavním městem se zcela bezplatnou veřejnou dopravou. Místní si to drtivou většinou odhlasovali v referendu. Dopravní podnik přijde až o třetinu příjmů a hrozí i větší nečistota vozů a bezdomovci. I přes tyto obavy je však tallinnská doprava zdarma unikát.

Tallinn
Zdroj: ČT24/rtwin30days.com

Bezplatné jízdné zkouší i jinde, například v Lipsku se nedávno týdenní akcí radnice pokusila do tramvají a autobusů nalákat ty, kteří jindy jezdí autem. Místo jízdenky jim po dobu jednoho týdne stačil řidičský průkaz. A trvale bez lístků se jezdí už ve 12 menších francouzských městech.

MHD rapidně ubývá pasažérů (zdroj: ČT24)