Hewlett-Packard propustí po celém světě 27 tisíc zaměstnanců

New York - Společnost Hewlett-Packard (HP) bude propouštět a do roku 2014 přijde o práci zhruba 27 tisíc zaměstnanců. Je to součástí plánu, který má v jedné z největších technologických firem světa zastavit pokles zisků. K lepším číslům jí má pomoci také sloučení divize počítačů a tiskáren, větší důraz na inovace a aktivita na trhu tabletů.

Technologického obra tlačí k rozsáhlým změnám hospodářské výsledky. Za druhé čtvrtletí fiskálního roku firma vydělala 1,6 miliardy dolarů. Překonala sice očekávání analytiků, ale jen proto, že byla rekordně nízká. Meziročně firma propadla o 0,75 miliardy dolarů, a proto rozbíhá zeštíhlující kúru.

Meg Whitmanová, výkonná šéfka HP 

„I když jsou některé z oznámených kroků složité, protože zahrnují například rušení pracovních míst, jsou nezbytné pro zajištění dlouhodobého zdraví společnosti.“

Změny se týkají hlavně divize tiskáren a osobních počítačů, které dlouhodobě ztrácejí. Firma chce také zjednodušit své sítě dodavatelů a úsporu více než tří miliard dolarů má přinést celosvětová vlna propouštění. Reorganizace zasáhne zhruba osm procent z celkových 300 tisíc zaměstnanců firmy.

Hewlett-Packard
Zdroj: ČT24

„Společnost HP zatím neoznámila přesné plány pro jednotlivé regiony či země. Očekáváme však, že snižování počtu zaměstnanců se dotkne všech divizí firmy ve všech regionech, tedy i v České republice,“ upřesnil PR manažer Hewlett-Packard pro ČR a Slovensko Karel Taschner.

Uspořené peníze HP investuje do dalšího vývoje a výzkumu. Mířit bude hlavně na rostoucí segmenty trhu, například tablety. Posilovat bude i softwarová divize, která je v současnosti prakticky jedinou rostoucí součástí firmy.

HP plánuje masivní propouštění (zdroj: ČT24)