České domácnosti platí za elektřinu evropský průměr

Brusel - Nejlevnější elektřinu pro domácnosti má v Evropské unii po přepočtu na kupní sílu Finsko s Francií. Naopak nejdražší je na Kypru, v Maďarsku a na Slovensku, jak ukázala data Eurostatu za druhou polovinu loňského roku. České domácnosti podle analýzy platí 14. nejvyšší ceny z 27 států unie.

Při svých výpočtech se statistici opírali o takzvaný standardy kupní síly (PPS). Jde o uměle vytvořenou měnovou jednotku, která se používá při mezinárodních srovnáních. Její výhodou je, že se v ní vyrovnávají rozdíly, které jinak existují mezi kupní silou národních měn. Obecně je možné říct, že za jeden PPS by se koupilo stejné množství zboží či služeb ve všech zemích.

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti činila od července do prosince loňského roku 18,4 PPS za 100 kWh. V Česku to bylo 19,9 PPS. Vůbec nejvíce platili Kypřané (26,7 PPS), nejméně Finové (11,4 PPS).

Růst cen energií
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Meziročně vzrostly v Evropské unii v tomto období ceny elektřiny pro domácnosti o 6,3 procenta. Zatímco v Lotyšsku to bylo o více než 27 procent, tak v Lucembursku naopak o pět procent klesly. V Česku se zvýšily o 5,2 procenta.