Obchodování s akciemi španělské Bankie pozastaveno

Madrid – Španělský finanční ústav Bankia přestal obchodovat akcie, neboť by rád aktualizoval své účetnictví za rok 2011 a následně předložil plán k restruktualizaci banky. Bankia už také požádala španělskou vládu a o bailout přesahující patnáct miliard euro. Původně se hovořilo o mnohem menší částce.

Bankia, která je čtvrtou největší španělskou bankou, byla částečně znárodněna před dvěma týdny kvůli svým dluhovým problémům. Ministr hospodářství Luis de Guindos před dvěma dny řekl, že vláda napumpuje do Bankie minimálně devět miliard eur. Zdroje z finančních kruhů, kterými disponuje agentura Reuters, nyní ale hovoří o patnnácti milardách euro.

Anonymní zdroj, Reuters

„Pomoc nutná k pročištění banky bude vyšší než 15 miliard eur.“

Kvůli restrukturalizaci přestala banka obchodovat své akcie. Akcie v mateřské firmě Banco Financiero y de Ahorros (BFA) byly rovněž pozastaveny. Bankia totiž musela uklidnit své střadatele, že jejich peníze jsou v bezpečí poté, co španělský deník minulý týden ohlásil run na banky. Podle jedoho z analytiků citovaných agenturou Reuters je již proces dost dlouhý a Bankia si natolik podkopala důvěryhodnost, že lidé si stejně budou myslet, že to nestačí.

Španělská vláda již do banky vložila 4,5 miliardy euro a nyní se odhaduje, že celá záchrana bude stát kolem dvaceti miliard. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos už ale Španěly ujistil, že žádné peníze putující do Bankie nejsou z veřejných rozpočtů. Španělsko si tak musí vypůjčit na trhu a to v době, kdy trh vykazuje vyšší náklady na půjčky.