Katalánsko potřebuje finanční pomoc od vlády v Madridu

Madrid – Katalánsko vyslalo do Madridu jasný vzkaz, když katalánský premiér Artur Mas prohlásil, že jeho region není schopen splácet dluhy. Mluvčí katalánské vlády později upřesnil, že Mas mluvil o běžných platbách na konci každého měsíce, nikoli o termínu splacení konkrétního dluhu. Finanční problémy 17 španělských autonomních oblastí ohrožují finanční stabilitu země a posunují ji blíž k pádu do dluhové krize.

Katalánsko představuje pětinu španělské ekonomiky. Oblast musí letos splatit dluhy v sumě 13 miliard eur (331 miliard Kč) a navíc financovat svůj rozpočtový deficit. Ten by měl letos klesnout na 1,5 procenta hrubého domácího produktu z loňských zhruba čtyř procent. Mnozí ekonomové to však považují vzhledem k očekávanému letošnímu propadu španělské ekonomiky za nemožné. Katalánsko už snížilo mzdy ve veřejném sektoru, zmrazilo investice a zavedlo daň z cestovního ruchu a přirážky k lékařským receptům a benzinu. 

Letos vláda poskytla oblastem zvláštní úvěrovou linku na běžné platby, z níž Katalánsko vyčerpalo dvě miliardy eur. Tyto peníze však příští měsíc dojdou a Madrid slíbil, že přijde s novým plánem. Španělské regiony přestaly být schopné financovat se vydáváním dluhopisů na trhu od vypuknutí řecké dluhové krize na jaře 2010.  

Artur Mas, katalánský premiér

„Je nám jedno, jak to udělají, ale na konci měsíce potřebujeme uhradit platby. Ekonomika nemůže oživit, pokud neplatíte účty.“

Premiér Mas uvedl, že Katalánsku došly možnosti dalšího financování. V minulých dvou letech region prodal občanům „vlastenecké dluhopisy“, ale schopnost obyvatel je dál kupovat dosáhla horní meze, řekl premiér. Za krátkodobý bankovní úvěr by země musela platit neúnosné částky, jak se ukázalo nedávno, když region Valencie získal šestiměsíční půjčku na sedmiprocentní úrok. Katalánské splátky úroků se za poslední dva roky zdvojnásobily na zhruba dvě miliardy eur v tomto roce. 

Výnosy desetiletých španělských státních dluhopisů po zprávě o katalánských potížích stouply podle agentury Reuters o 0,12 procentního bodu na 6,3 procenta a přibližují se kritické hranici sedmi procent, nad níž je velmi obtížné získávat nové úvěry k refinancování splatných závazků.