České zemědělce trápí sucho, úroda bude horší než loni

Praha - České zemědělce trápí sucho. Již nyní je jasné, že na nadprůměrnou sklizeň většiny plodin podobnou té loňské mohou zapomenout, tvrdí Agrární komora i Zemědělský svaz ČR. Nedostatek srážek trápí především pěstitele na jižní Moravě. Nižší než loni bude nejspíše úroda obilí, řepky i vína.

„Myslím, že z 90 procent už je úroda jasná,“ podotkl prezident Agrární komory Jan Veleba. Nepřízeň počasí podle něj srazí produkci obilí, ale také třeba vinné révy. „Jsou tam pole ozimých obilovin, která jsou již teď z 30 procent uschlá,“ popsal situaci v Jihomoravském kraji šéf agrárníků. Sucho trápí zemědělce už od podzimu. Nemilosrdné byly k zemědělským plodinám i zimní holomrazy.

„Stoprocentně podobná situace bude v oblasti Rakovnicka, které je na tom vždy podobně jako jižní Morava,“ uvedl Veleba. Sucho podle něj trápí také další regiony. Komora proto v příštím týdnu situaci v jednotlivých oblastech zmonitoruje. Jihomoravští zemědělci budou podle Veleby od kolegů ze zbytku země potřebovat pomoci s dodáním krmení pro hospodářská zvířata, kterého bude nedostatek. Stát by jim pak prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu mohl poskytnout bezúročné půjčky.  

Někteří jihomoravští zemědělci odhadují, že se jim letos až o třetinu sníží výnos řepky. Sklizeň obilí může být ještě nižší. Pokud nezaprší, situace se může ještě zhoršit, obává se ředitel Agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.

Sucho
Zdroj: Facebook/Jana Beliharová

Mráz minulý pátek připravil zemědělce o miliony

Mráz minulý pátek napáchal pro změnu škody za 400 milionů korun na jihomoravských vinicích. Poškozeno může podle vinařů být více než 30 procent úrody. V případě nepříznivého počasí může být v souvislosti s tím ohrožena i úroda v následující sezoně.

Loni byla úroda nadprůměrná

Zemědělci v Česku loni sklidili 8,285 milionu tun obilí, o 20,5 procenta více než rok předtím. Produkce řepky se zvýšila o půl procenta na 1,046 milionu tun. Velmi dobrá byla v roce 2011 také sklizeň většiny dalších plodin. Vinaři v minulém roce sklidili dvojnásobek hroznů oproti katastrofální neúrodě roku 2010. Na zhruba 16 000 hektarech plodících vinic nasbírali přes 91 000 tun hroznů. Sklizeň byla přesto mírně nižší, než jaká byla v úrodných letech 2007 a 2008.  

Farmáři v Česku během podzimního setí mírně zvýšili plochy ozimých obilovin. Ve srovnání s výsledky loňského šetření, které pro ministerstvo zemědělství vypracoval Český statistický úřad, přibylo polí s ozimy, a to o dvě procenta na 984 000 ha. Opět rekordně se v letošním roce zřejmě rozšíří žlutě kvetoucí pole s řepkou. Loni oseli touto olejninou farmáři na podzim bezmála 420 000 hektarů. Čísla o osevech jarních plodin dosud nejsou k dispozici.