Za pád Lehman Brothers žádná hlava nepadne

New York - Vyšetřování největšího bankrotu v americké historii je u konce. Za pád banky Lehman Brothers, který odstartoval finanční krizi, žádná hlava nepadla. Podvody se nepotvrdily.

Americká komise pro cenné papíry se vzdává. Přes tři roky procházela miliony stran dokumentů, ale provinění šéfů Lehman Brothers nenašla. Tehdejší ředitel Dick Fuld a další ale neodcházeli s dobrou pověstí. 

„Myslím, že se legálním, ale nemorálním způsobem obohatil management banky v podobě bonusů. Neřekl bych, že bylo záměrem dovést banku až úplně do bankrotu, takže si myslím, že rozhodnutí komise je vcelku legitimní. Problém byl v tom, že management upřednostňoval své odměňování před fungováním celé banky,“ komentoval závěry komise Petr Gapko, analytik GE Money Bank. 

„Šetření bylo nezávislé a extrémně náročné. Vyslechli jsme všechny klíčové osoby včetně vedení banky Lehman Brothers,“ uvedla Mary Schapiro, předsedkyně Komise pro cenné papíry a burzy.

Proč banku nechali padnout?

„Lehman Brothers už udělala pár přešlapů i před rokem 2008, například v roce 2003 dostala pokutu za odměňování svých zaměstnanců, takže si myslím, že rok 2008 byl taková tečka, kdy se regulátoři naštvali do té míry, že banku nechali padnout. Banka Lehman Brothers z hlediska celé americké ekonomiky sice byla čtvrtou největší investiční bankou, ale systémově nebyla natolik důležitá pro fungování ekonomiky jako například Freddie Mac a Fannie Mae,“ uvedl Gapko.

„V případě Lehman Brothers šlo o morální hazard. V okamžiku, kdy by americká vláda a centrální banka bezmezně pomáhaly každé instituci, která by se dostala do problémů, vedlo by to k tomu, že by se ostatní banky začaly chovat ještě více nezodpovědně, protože by zkrátka věděly, že je někdo z bryndy vytáhne. Proto se v případě Bearn Stearns rozhodla americká vláda a centrální banka pomoci, v případě Lehman Brother se rozhodla raději nepomoci, aby nezavdala možnost morálního hazardu ostatním bankám,“ tvrdí David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Banka byla vedena špatně, ale ne protizákonně

Bývalý ředitel banky Dick Fuld si prý za osm let v nejvyšší funkci přišel až na půl miliardy dolarů. „Bylo vidět, že byla banka špatně vedená. Management upřednostňoval zisk nad obezřetným podnikáním. Chovali se velmi krátkozrace, navíc došlo k nemorálnímu odměňování. Management získával velmi vysoké bonusy a odměny a docházelo k nějakým finančním machinacím v účetnictví, které ale pravděpodobně nebyly úplně za hranicí nějakých trestních zákonů,“ řekl Gapko.

Lehman Brothers
Zdroj: ČT24/Getty Images

„Příčiny pádu Lehman Brothers byly stejné jako příčiny problémů ostatních investičních bank ve Spojených státech, o půl roku dříve padla banka Bearn Stearns a prakticky ze stejných důvodů,“ řekl Marek.

Vyšetřování komise však neutišilo dohady o finančních manévrech uvnitř banky. Mělo jít o takzvané repo-operace, to znamená prodej problémových aktiv před zveřejněním finančních výsledků a jejich opětný nákup po zveřejnění výsledků. „Tyto operace nevykazovala jako standardní repo-operace,“ tvrdí Marek. 

Ve skutečnosti už ale měla banka vážné problémy se špatnými úvěry. To, že ji vláda následně nechala padnout, všechny zaskočilo a spustilo největší finanční krizi od 30. let 20. století.