Argentině hrozí propad do recese

Buenos Aires - Argentinská ekonomika po devíti letech růstu výrazně zpomaluje. Očekává se, že hospodářství poroste maximálně o tři procenta, což je téměř polovina původního odhadu tamní vlády. Zemi dokonce na konci roku hrozí ekonomická recese.

Současné ekonomické klima nezažili Argentinci téměř jedno desetiletí. Ještě loni ekonomika rostla o 8,9 procenta. Teď se ovšem situace změnila. Růst hospodářství se letos podle odhadů propadne skoro o dvě třetiny. „V době bývalého ministra hospodářství Lavagna jsme měli v pořádku důležité věci, a to přebytek státního rozpočtu a přebytek obchodní bilance. To už je ale minulost,“ řekl Fausto Spotorno, argentinský ekonom. 

Zpomalení přičítají ekonomové upadajícímu zemědělství a průmyslu.  Propadlo se i stavebnictví, které bylo v zemi hnacím motorem. Počet nových projektů se snížil o 15 procent. „Hospodářský růst se zpomaluje z různých důvodů. A to nejen kvůli domácím faktorům, které nám ukazují aktuální data. V letošním dubnu rostla ekonomika o 6 desetin procenta,“ uvedl Spotormo. 

Zprávy o zpomalení se šíří rychle a lidé reagují na informace o ekonomických problémech země hromadným převáděním úspor na americké dolary. Povolení na koupi dolaru v oficiálním kurzu ale získá jen jeden z deseti Argentinců. A na tom se živí tamní černý trh. Podle ekonomů tak hrozí další riziko zpomalení ekonomiky a zvýšení cenové hladiny.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)