Prague Food Festival nabízí klasiku i ochutnávku hmyzu

Praha - V zahradách Pražského hradu probíhá už šestý ročník přehlídky gastronomických zázraků Prague Food Festival. Návštěvníci mohou ochutnat kromě nejexotičtějších pokrmů také pestré, méně známé české pokrmy, heslem festivalu je totiž „Mysli globálně, papej lokálně.“ Chybět nebude ani experimentální laboratoř, kde se dozvíte, jak se připravuje jídlo pro kosmonauty.

Do Prahy se sjelo 35 špičkových šéfkuchařů ze všech koutů světa, aby tuzemským návštěvníkům předvedli své umění. Asi nejexotičtější menu nabídne nedělní program - to se budou servírovat brouci a kobylky. Mezi gastronomické unikáty letos patří ochutnávky hmyzu na slano i na sladko, lidé si tak mohou vybrat například mezi cvrčkem na másle nebo sarančeti na nudlovém salátku.

Domácí kuchaři ale dokazují, že za skvělou kuchyní se nemusí chodit daleko. Patronka festivalu, manželka českého prezidenta Livie Klausová k tomu dodává: „Na tomto festivalu je nádherné poznávat českou kuchyni v netradičních a velmi kreativních souvislostech.“

Oběd na kosmické lodi

Zájemci mohou navštívit také experimentální laboratoř, kde se dozvědí, jak se připravuje jídlo pro kosmonauty. „Menu má čtyři chody, připravujeme okurkový salát s jogurtem a koprem, salát z našich zahrad a lesů, ovocné müsli a bezinkové pivo,“ řekl ČTK šéfkuchař Jiří Štift z Mandarin Oriental hotel, který techno-emocionální degustační menu v kulinářské laboratoři připravil. „Dáváme tam například marinované sušené ovoce, olej z vlašských ořechů, špaldový a žitný chléb, naklíčenou čočku, lanýže nebo nakládané lišky,“ popsal Štift ingredience menu.

Lidé navíc kvitují novinkou letošního ročníku - poprvé si totiž mohou delikatesy koupit i s sebou domů. Skvělé jídlo a pití mohou návštěvníci ochutnávat až do neděle.