Americké spojenectví uklidnilo investory i obchodníky v Afghánistánu

Kábul - Vyhlídky pro investory a obchodníky v Afghánistánu se výrazně zlepšily. Nový optimismus přinesla dohoda o strategickém partnerství se Spojenými státy, kterou o víkendu výraznou většinou schválil afghánský parlament. Dokument se připravoval 20 měsíců a předpokládá působení Američanů v zemi nejméně dalších 10 let.

Dohoda o strategickém partnerství s USA uklidnila hlavně investory. Je pro ně zárukou, že po odchodu většiny jednotek Severoatlantické aliance nebude země úplně bez vojenské pomoci. „Naši členové se už nechali slyšet, že zde zůstanou a budou své investice nadále rozšiřovat, což před podpisem této dohody nebylo vůbec jisté,“ vysvětlil prezident afghánské obchodní komory Qurban Haqjo. 

Pozemky v Kábulu zdražují

Od 2. května, kdy americký prezident Obama dohodu podepsal, vzrostly ceny pozemků v Kábulu o patnáct procent. Řada místních lidí se proto rozhodla si místo pronájmu nemovitost koupit. Osmělili se také zákazníci supermarketů. „Od podpisu dohody vzrostl počet zákazníků o třetinu. Předtím se báli utrácet, hlavně za bytové dekorace a další nákladnější zboží,“ říká manažer supermarketu Mohammad Safi. 

Partnerství USA a Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Afghánci se ale dál bojí návratu Talibanu a nového chaosu po roce 2014, kdy se ze země stáhne většina mnohatisícového kontingentu NATO. „Nezdá se mi, že by byl v zemi vidět výrazný posun. Pořád čelíme řadě problémů, sebevražedným atentátům a dalším bezpečnostním rizikům. Já možnost investicí moc optimisticky nevidím,“ myslí si obyvatel Kábulu Jawad Bayat. 

Američané považují pomoc Afghánistánu za nezbytnou, pokud má režim v Kábulu úspěšně čelit ozbrojené opozici. Obchodní komora přiznává, že uklidnění situace je dočasné. Po odchodu vojsk bude muset na udržení investorů v zemi výrazně zapracovat.

Kábul
Zdroj: ČT24