Španělsko získá peníze pro Bankii vydáním nových dluhopisů

Madrid – Podle zdrojů agentury Reuters provede Španělsko rekapitalizaci finančního ústavu Bankia vydáním nových dluhopisů a zřejmě se tak vyhne variantě, která by zahrnovala přímou finanční injekci pro banku. Vláda se stejným způsobem chystá pomoci i regionům. Využije k tomu prostředky fondu na restrukturalizaci bank a částečně také likviditu ministerstva financí.

„Je zde jasná preference obrátit se na trh. Druhá varianta – napumpovat státní dluh přímo do Bankie – je marginální,“ tvrdí zdroj. „Fond na restrukturalizaci bank (FROB) má likviditu a může se na trh obrátit. Silnou likvidní pozici má také ministerstvo. Zvolíme jeden, anebo druhý mechanismus,“ dodal.

Vláda by podle zdroje měla v pátek také přijmout nový mechanismus, který jí umožní postavit se za dluhy španělských regionů. Kabinet zřejmě uloží ministerstvu, aby vydalo dluhopisy a výnosy distribuovalo do jednotlivých regionů. Opatření ale bude podléhat přísné podmínce, že budou splněny dříve dohodnuté cíle snižování rozpočtových deficitů a zavádění úsporných opatření.

Isabel Garcia, klientka Bankie:

„Nervózně čekáme, co bude. Hodně lidí si peníze vybralo, což chápu, ale situace je tak špatná všude, že ani nevím, kam bych šla.“

Ekonomika ČT24: Bankii pomůžou nové dluhopisy (zdroj: ČT24)

Evropská komise situaci sleduje

Evropská komise mezitím informovala, že je se Španělskem kvůli záchraně Bankie v kontaktu. Brusel ale prý z Madridu zatím neobdržel podrobnosti a nemá dost informací k tomu, jak přesně chce Španělsko plán provést.

Ztráty v úvěrovém portfoliu finančního ústavu Bankia dosahují asi 32 miliard eur, a to v důsledku půjček do realitního sektoru. Ten po silném boomu zažil na konci minulého desetiletí těžký pád. Vláda tento měsíc banku na její vlastní žádost zestátnila. Podle nových propočtů by ztráty mohly dosáhnout až 40 miliard eur.

Bankia, která je čtvrtou největší španělskou bankou a ve správě má zhruba deset procent vkladů celého sektoru, vládu požádala o pomoc ve výši 19 miliard eur. Půjde tak o dosud největší bankovní sanaci ve Španělsku.