Globální poptávka po plynu se během 25 let zvýší o polovinu

Londýn - Poptávka po plynu se má v období let 2010 až 2035 zvýšit o 50 procent po celém světě a plyn se stane druhým nejdůležitějším zdrojem energie po ropě. Čísla vyplývají ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Podle hlavního ekonoma IEA Fatiha Birola bude pro růst zájmu o plyn důležitá těžba z nekonvenčních zdrojů, která přinese levnější energii a sníží závislost na Blízkém východu.

Jelikož byly v uplynulých letech ceny zemního plynu vysoké, pomohla tato situace zvýšit investice do těžby rezerv z míst, která byla dříve považována za nedostupná. Peníze však putovaly i na rozvoj nekonvenčních zdrojů jako plyn z břidlice nebo metan z uhelných slojí. „Těžba z nekonvenčních zdrojů, hlavně břidlic, se do 2035 více než ztrojnásobí na 1,6 bilionu krychlových stop (45,3 miliardy metrů krychlových),“ uvedla IEA.

Podíl plynu z nekonvenčních zdrojů na celkové těžbě plynu pak stoupne z nynějších 14 procent na 32 procent. Hlavní růst však přijde až po roce 2020, protože těžaři potřebují v případě nekonvenčních zdrojů více času na rozvoj těžby. Rozkvět těchto zdrojů se ovšem podle agentury uskuteční pouze v případě, že budou podniknuty kroky, které zajistí těžbu prováděnou způsobem přijatelným pro životní i sociální prostředí.

Rozvoj plynu a podobných zdrojů by měl snížit ceny energií

Energetická agentura uvádí, že těžba z nekonvenčních zdrojů přinese dotčeným zemím velké výhody, protože jim zlepší bilanci obchodu s energií a sníží ceny energií. Vysoký růst těžby z těchto zdrojů čeká IEA ve Spojených státech, Austrálii, Indii, Kanadě a Indonésii. Podíl Ruska a zemí Blízkého východu na mezinárodním obchodu s plynem se má snížit ze 45 procent v roce 2010 na 35 procent v roce 2035.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

I když bude Evropa v těžbě plynu z nekonvenčních zdrojů menším hráčem, těžba zde bude dostatečná na to, aby vyrovnala pokles těžby plynu z běžných zdrojů, míní IEA. Mohly by se tak snížit dovozní ceny plynu. V současnosti jsou v Evropě hlavními dodavateli plynu Rusko a Norsko.

Právě plyn podle výhledu IEA sesadí díky růstu poptávky v příštích 20 letech z druhé pozice nejdůležitějšího primárního energetického zdroje uhlí. Růst v plynovém sektoru by měl být stejný jako společný růst uhlí, ropy a jaderného sektoru a překoná expanzi obnovitelných zdrojů energie.

Komisař EU označil plyn za klíč k energetické budoucnosti Evropy

Podle komisaře pro energetiku Günthera Oettingera je zemní plyn klíčem k energetické budoucnosti Evropy, která se díky investicím do plynárenské infrastruktury stane v příštím desetiletí největším integrovaným trhem plynu na světě. Vyjádřil se takto na pondělní konferenci o plynu v Polsku. Významným novým zdrojem plynu v Evropě se podle něj může výhledově stát i břidlicový plyn.

Günther Oettinger
Zdroj: ČT24

Dle odhadů komisaře si naplnění vize udělat z Evropy největší světový trh s plynem vyžádá nejméně deset let a nejméně 70 miliard eur investic. „Budeme potřebovat více infrastruktury, více zdrojů a přepravních tras,“ dodal pak Oettinger podle webu Natural Gas Europe na konci minulého týdne. Za klíčové prvky pro funkčnost a bezpečnost dodávek označil plynové zásobníky a nové terminály pro dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG).

Oettingera považuje plyn za ideální palivo, protože má mnohostranné použití, je bezpečný, je optimálním partnerem obnovitelných zdrojů a je navíc „unikátní příležitostí ke snižování emisí oxidu uhličitého do roku 2030“. Komisař zvláště poukázal na možnost rychlého rozvoje jeho použití v dopravě a pro vytápění v některých unijních zemích.