Islámské banky míří do Evropy, krize s nimi prý neotřese

Kuvajt City/Praha - Víc než miliardu dolarů spravují banky, které podnikají v souladu s islámským právem šaría. Podle odhadů se toto číslo každý rok zvyšuje až o 15 procent. Banky se teď snaží proniknout i na evropský trh. Hledají proto příležitosti ke spolupráci s firmami na starém kontinentu.

Byznys bank podnikajících podle islámského práva má přesné mantinely. Půjčit firmě, která obchoduje s vepřovým masem, podílí se na výrobě tabáku nebo alkoholu, nepřipadá v úvahu. Na dodržování pravidel dohlíží výbor úředníků a duchovních. A právě ti teď chtějí Evropu přesvědčit, že jí mají co nabídnout.

„Můžeme jim zprostředkovat rozhovory s mnoha regiony islámského světa - třeba v oblasti Perského zálivu nebo v Asii,“ popsal generální ředitel Likvidity House Kuwait Emad Yousef Al-Monayea. Mimo jiné i na vývoz do těchto oblastí by se přitom podle vládní strategie konkurenceschopnosti měly české firmy do budoucna více soustředit.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy

„Šance pro naše firmy je v tom, že to je bohatý svět, takže tady nejde jen o vazby českých firem na export, případně na spolupráci, ale jde tady i o investiční příležitost pro islámské země.“

Jenže vstup islámských bank do Evropy by se nemusel obejít bez komplikací. V cestě by mohla stát právě některá z nezvyklých pravidel, které musí dodržovat. Muslimové totiž například nesmějí půjčovat peníze na úrok. Banky si místo toho účtují poplatky za služby, nebo získávají podíl na zisku. „Je otázka, nakolik jsou v souladu s evropskými předpisy a bankovní regulací,“ podotkl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Na druhou stranu fakt, že islámské banky nemohou poskytovat klasické úvěry, je do jisté míry ochránilo před dopady finanční krize. „My nemáme problém s úrokovými riziky. To je důvod, proč islámské banky byly poměrně robustní v kontextu poslední finanční krize. Víme, k čemu klient peníze používá. Můžeme to použít jako jistinu,“ uvedl ředitel Al Baraka Turk Meliksah Utku.

Půjčka nikoliv, spíše finanční leasing

„Neposkytujeme přímo půjčky našim klientům. Když si chtějí něco koupit, tak to nakoupíme za ně a naši klienti nám to pak splácejí s tím, že je zde určitá nadhodnota,“ vysvětlil Utku.

O tom, jak přesně bude spolupráce vypadat, chtějí islámské banky jednat v jednotlivých zemích. Některé evropské banky - třeba Deutsche Bank, Citibank nebo UBS - už ale produkty v souladu s islámských právem nabízejí.

Vydáno pod