Investice do nemovitostí – zajištění na důchod i ochrana proti inflaci

Praha – Poměrně velká část českého bytového fondu je dnes v soukromých rukou. Přesto nákup bytů či domů na investici zas až tak silně v našich končinách zakořeněn není. Zvláště v dnešní době ho ovšem řada odborníků doporučuje jako bezpečný přístav pro ochranu úspor před inflací a poměrně málo rizikovou investici, která ovšem nabízí solidní zhodnocení. Pojďme si tedy v naší Investiční univerzitě rozebrat investice do nemovitostí podrobněji.

Způsobů, jak vydělat na nemovitostech, je celá řada. Stačí levně nakoupit a draze prodat. V mezidobí mezi těmito dvěma kroky je navíc možné získávat výnos z pronájmu nemovitosti. A protože trh s nemovitostmi – ať už s byty, domy či pozemky – je v Česku na poměrně vysoké úrovni, může se do tohoto typu investice pustit i nepříliš zkušený investor. „Vlastně je to ideální investice pro nezkušeného investora z toho titulu, že u nemovitostí je mnohem menší cenová volatilita než u akcií, dluhopisů, podílových listů, zlata a podobně. Jsou tak menší i rizika,“ řekla portálu ČT24 ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Základní otázkou, kterou by si měl každý investor před tím, než se pustí do jakékoliv investice položit, je, na jak dlouho hodlá své peníze investovat. Obecně lze říci, že nemovitosti jsou vhodné pro investice dlouhodobého charakteru. „Umím si představit spekulaci na tři roky, ale to je netypické. U nemovitostí většinou jde o deset a spíš ještě víc let,“ podotkla Šichtařová. Spekulacím v předkrizových letech nahrával například trh s nemovitostmi v Praze, kde šly ceny prudce nahoru.

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance

„Kupujte to, co je podhodnocené ve vztahu ke srovnatelným nemovitostem v okolí. To klidně může být zasíťovaný pozemek, kus lesa, rodinný dům i rybník.“

Výnos vyšší než inflace

Většina ekonomů se shoduje v tom, že investice do nemovitostí bezpečně ochrání peníze před inflací. To lze podle Šichtařové očekávat i v době, kdy inflace v Česku šplhá nad dvouprocentní cíl České národní banky. „Záleží na časovém horizontu a záleží i na tom, zda uvažujeme výnos z případného pronájmu nebo ze zhodnocení. Každopádně v dlouhodobém horizontu by zhodnocení mělo být zhodnocení vyšší než inflace – tedy kolem tří, čtyř procent,“ uvedla.

Porovnáme-li nemovitosti s akciemi, lze u akcií samozřejmě dosáhnout mnohem většího výnosu, například americký akciový index Dow Jones Industrial Average, který bývá považován za reprezentativní vzorek akciových trhů, mezi lety 1950 a 1980 zhodnotil o 310 procent. Jenže investor v případě akcií musí počítat také s mnohem většími propady. Cenová volatilita akcií je totiž mnohem větší, než je tomu v případě nemovitostí. Akcie zkrátka konzervativního investora, který se chce pomocí investování zabezpečit třeba na penzi, nepotěší.

Zato investice do nemovitostí bývají ekonomy doporučovány jako ideální způsob zajištění na penzi. Zvláště byty a domy totiž mohou díky pronájmu nést stabilní výnos po dlouhá léta, a tak zvyšovat celkové příjmy důchodců – majitelů. A navíc po jejich smrti ještě něco zbyde potomkům.

Úskalí investice do nemovitostí

Avšak jak už to tak v investování bývá, i při investování do nemovitostí je třeba počítat s riziky. Tím hlavním je nízká likvidita. „Můžeme chtít nemovitost prodat v období krize, kdy jsou přechodně ceny nižší,“ nastínila Šichtařová. A i v dobách ekonomické expanze je třeba počítat s tím, že nemovitost neprodáte přes noc. Zatopit pak majitelům nemovitostí může podle Šichtařové také stát, a to především tak, že se rozhodne přilít peníze do státní kasy tím, že zvýší majetkové daně.

V neposlední řadě si investor musí dávat pozor na různé podvodníky. Příběhů o tom, jak ta či ona realitka sice prodala byt, ale původní majitelé se peněz nedočkali, je celá řada. A naletět je možné také při nákupu. Jak víme, někteří podnikavci se neostýchají prodat ani Karlštějn.

Byt v Londýně
Zdroj: ISIFA/View/Michael Betts

Ceny bytů klesají, vyplatí se do nich přesto investovat

Už od vypuknutí finanční krize v roce 2008 stabilně přicházejí zprávy o propadu trhu s nemovitostmi a poklesu cen. Nejednoho investora tak napadne, zda se opravdu vyplatí i v dnešní době peníze do nemovitostí skutečně vložit. Měli bychom si ale uvědomit, že ono to s tím poklesem cen není tak tragické, jak by se mohlo zdát z některých titulků.

Podle HB Indexu v prvním čtvrtletí letošního roku klesaly jen ceny bytů, a to skutečně jen mírně – o 0,2 procenta. Ceny rodinných domů naopak rostly a stabilní růst vykazují i ceny pozemků.

To, že doba nahrává investicím do nemovitostí, potvrzuje i Šichtařová. „Nezáleží jen na ceně nemovitostí, ale i na tom, jak levné či drahé je financování, tedy hypotéky. A ty levné jsou. A pak – v době krize jsou nemovitosti dobře zabezpečenými úsporami. Je bezpečnější koupit nemovitost, jejíž cena klesne ještě o 3 procenta, než nechat ležet peníze na účtu a dočkat se poklesu jejich hodnoty celkem o 6 procent,“ tvrdí Šichtařová.

Vydáno pod