Do předdůchodu jen se 3. pilířem, rozhodla vláda

Praha - Lidé, kteří před dosažením důchodového věku přijdou o práci nebo vážně onemocní, už nebudou muset odcházet do předčasné penze, aby měli vůbec nějaký příjem. Vláda chce od ledna příštího roku zavést takzvané předdůchody, které jim pomůžou tíživou situaci překlenout. Musí si ale spořit ve třetím dobrovolném důchodovém pilíři. Návrh zákona o předdůchodech dnes ministerstvo financí předložilo na vládě.

Do předdůchodu budou moci odejít o pět let dřív než do řádné penze a musí v něm zůstat minimálně dva roky. Výši řádného důchodu to nijak neovlivní. Lidé, kteří předdůchody využijí, by neměli mít snížený starobní důchod. Stát by za ně navíc platil zdravotní pojištění. 

Žádost o předdůchod bude možné podat nejdříve pět let před dovršením důchodového věku. Nárok na něj ale budou mít pouze lidé, jejichž měsíční výše předdůchodu bude minimálně 30 procent průměrné měsíční mzdy. To nyní odpovídá zhruba 8 000 korunám. Pro vyplácení předdůchodu tak bude třeba mít naspořené dostatečné prostředky.

Například na osmitisícový měsíční předdůchod vyplácený po dobu dvou let budou lidé potřebovat včetně příspěvku od zaměstnavatele, státní podpory a výnosů zhruba 200 000 korun. Takovou částku má podle ministerstva v současných penzijních fondech naspořeno jen 40 000 až 50 000 lidí.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Na předdůchod bude přispívat zaměstnavatel

Příspěvky na předdůchod by měly putovat od zaměstnavatelů, a to v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy transformovaného současného penzijního připojištění. Lidé ale budou moci využít i to, co si naspořili sami. To by mohli využít například nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít pracovní místo.

Vyjádření ministerstva financí

„Cílem předloženého návrhu je umožnit, aby osoby blízké důchodovému věku měly možnost čerpat penze ze systému doplňkového penzijního spoření ještě před dosažením důchodového věku. Tedy v období, které pro ně může být obtížné z hlediska uplatnitelnosti na trhu práce.“ 

Pobírání předdůchodových dávek podle ministerstva financí nebude mít dopad na výši důchodu z průběžného I. pilíře, ani na veřejné zdravotní pojištění. Předdůchody tak mají být přitom výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní, ovšem s penzí vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. 

Vydáno pod