Obcím za rušení hazardu soudy ani arbitráže nehrozí

Praha - Obcím za přijímání protihazardních vyhlášek nehrozí žádné soudy ani arbitráže, tvrdí neziskové organizace Transparency International, Občané proti hazardu a Brnění, které dnes rozeslaly všem obcím v Česku informační materiál. Zahajováním arbitráží obcím vyhrožují provozovatelé hazardu.

Obce mohou podle organizací hazard regulovat hned, bez tříletého přechodného období. „Povolení pro hazardní automaty vydávalo ministerstvo financí. Jedině ono je také může odebrat. Proto případné soudy mohou vést provozovatelé pouze s ministerstvem, nikoliv s obcemi,“ uvedl právník Transparency International Vladan Brož. 

Arbitráže může vést jen zahraniční subjekt proti státu, doplnil Matěj Hollan z Brnění. Navíc téměř všichni provozovatelé hazardu jsou podle něj českými firmami, takže arbitráže ani proti ministerstvu nepřipadají v úvahu. „Obce mohou regulovat veškerý hazard hned. Nemusí čekat tři roky. Ustanovení novely zákona, které stanovilo přechodnou tříletou lhůtu, je podle názoru Ústavního soudu i veřejného ochránce práv v rozporu s ústavou,“ dodal Martin Svoboda ze sdružení Občané proti hazardu. 

Obcím podle Svobody nemůže nikdo nakazovat, aby na svém území trpěly činnosti ohrožující veřejný pořádek a zdraví i životy lidí. Přechodné ustanovení napadly u Ústavního soudu Židlochovice, Frýdlant nad Ostravicí, Klatovy a České Velenice a chystají se k tomu prý i další města. 

Rozhovor s Vladanem Brožem (zdroj: ČT24)

Ombudsman: Obce se proti hazardu již musí bránit samy

Ombudsman Pavel Varvařovský již vyčerpal všechny možnosti, jak pomoci radnicím v boji s výherními terminály. Žádal vládu, aby v nesrovnalostech s jejich povolováním sjednala nápravu, což udělala částečně. Nespokojené radnice musí ve věci bojovat samy, a to podáváním takzvaných komunálních stížnosti k Ústavnímu soudu, uvedl Varvařovský s tím, že jinak již obcím neumí pomoci. 

Ombudsman opakovaně upozornil vládu, že provoz terminálů je povolován ministerstvem financí v rozporu s loterijním zákonem a vyhláškami obcí. Vláda to vzala v potaz a uložila ministerstvu financí, aby se výhradami veřejného ochránce práv zabývalo. Ministerstvo, které provoz výherních přístrojů povoluje, však přezkoumalo pouze ty případy, kdy byla licence vydána v rozporu s obecní vyhláškou schválenou ještě před vydáním licence. Ochránce je ale přesvědčen, že by ministerstvo financí mělo přezkoumat všechny návrhy a námitky obcí související s regulací hazardu.

Zákon, který předloží vládě ministerstvo financí, obsahuje zkrácení přechodného období ze tří let na šest měsíců. V něm je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž tuto činnost mohou omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by z obcí mohly vymizet v polovině roku 2013. 

Vrzáň: Jde o surový zásah do našich práv

Zástupci hazardu proti zkrácení období ostře vystoupili. Podle sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, jde o surový zásah do práv legálních provozovatelů.

Petr Vrzáň, ředitel SPELOS:

„Pokud vláda a následně parlament schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard korun a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality.“