Penze jsou nyní vyšší než za vlád ČSSD, tvrdí Nečas

Praha – Požadavek na zachování plné výše valorizace penzí je mimo ekonomickou realitu České republiky. V reakci na dnešní demonstraci seniorů „za přežití“ to prohlásil premiér Petr Nečas. Připomněl, že Česko si podobně jako celá řada dalších zemí Evropské unie nemůže tak velkou valorizaci s ohledem na státní rozpočet dovolit. Zároveň připomněl, že penze v Česku jsou nejvyšší od roku 1989. Na stranu seniorů se naopak postavil předseda senátu Milan Štěch (ČSSD). Argumentaci vlády považuje za neférovou.

„Požadavek na zachování plné výše valorizace je mimo ekonomickou a rozpočtovou realitu této země,“ prohlásil Nečas. Zároveň připomněl, že důchody v Česku i přes omezení valorizace dál porostou, což se nedá říct o řadě dalších evropských zemí. Například v Řecku penze klesají. A výdaje na penze omezují i další země, kterých se dluhová krize tolik nedotkla.

Petr Nečas, premiér

„I tak sociálně orientované země, jako je Švédsko nebo Spolková republika Německo, podvazují výši valorizace výší vybraného pojistného na důchodovém pojištění. Jinými slovy, pokud se vybere méně, tak dokonce důchody klesají.“

Nečas si v reakci na požadavky důchodců také připomněl, že reálné důchody v Česku jsou v současné době nejvyšší, jaké čeští důchodci dostávali od Sametové revoluce. „I po této nižší valorizaci to bude výrazně vyšší hodnota důchodů, než kdy byla za vlád sociální demokracie,“ připomněl premiér.

Zástupci vlády opakovaně tvrdí, že omezení valorizace penzí a spuštění důchodové reformy, která se seniorům také nezamlouvá, je odpovědné vůči budoucím generacím. Je totiž prý třeba zastavit navyšování deficitu důchodového účtu. „Deficit (důchodového systému) je 40 miliard. Já jsem rezignoval na to, že se ten deficit sníží. My ho chceme stabilizovat mezi 40 a 45 miliardami. Kdybychom udrželi tempo valorizace, tak je za tři roky 75 miliard, pak 120 a pak se to zhroutí,“ upozornil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Štěch: Tvrzení, že důchody je potřeba snížit, protože nejsou peníze, není fér

Požadavek důchodců naopak považuje za legitimní předseda Senátu Štěch. Penze sice podle něj rostou, avšak stále mnohem pomaleji než mzdy. „Je potřeba připomenout, že od roku 1990 se reálná kupní síla důchodů v naší zemi zvýšila pouze o jednu čtvrtinu oproti nárůstu reálných mezd,“ zdůraznil. Vláda podle Štěcha nebere v potaz, jak na důchodce dopadá zvyšování nákladů, například v oblasti zdravotní péče, výdajů na potraviny nebo bydlení.

„To, co je připraveno a posílá se do Poslanecké sněmovny, je asi nejhorší protidůchodcovský krok, který byl od politických změn učiněn,“ prohlásil Štěch na adresu omezení valorizace penzí.

V Praze dnes na protest proti omezení valorizace penzí demonstrovaly až 2 tisíce lidí. Podepisovala se také petice za zachování valorizace. Tu důchodci chtějí příští týden donést do Poslanecké sněmovny.

Demonstrace důchodců
Zdroj: ČT24
Vydáno pod