Obec bez kostela a pivovaru - jako by ani nebyla

Praha - Do měst a vesnic se vracejí pivovary. Obcí s vlastní výrobou přibylo od začátku milénia více než dvojnásobně. V kurzu jsou hlavně minipivovary s lokálními značkami či ochucenými specialitami. Ze sladoven tak zní jednoznačný vzkaz - po hubených letech je tuzemské pivovarnictví zase v kondici.

Češi na lokální produkci slyší a není to jiné ani u pivních specialit. V republice byl přitom roky jen jeden minipivovar, v Praze U Fleků. Teď jich je kolem 120. Nejvíce se vaří pivo ve Středních Čechách, nejméně v Karlovarském kraji. „Bude možno říci, že obec, která nemá kostel a pivovar, jako by ani neexistovala,“ uvedl Jan Veselý, Český svaz pivovarů a sladoven. 

Boom minipivovarů nastal zhruba před třemi lety. Od průmyslových producentů se liší zejména tím, že většinou nevyrábějí tradiční desítky či dvanáctky, ale speciální silnější ležáky. Mnohdy sice nemohou konkurovat cenou, zato nabízejí kvalitu - tradiční postupy vaření a pravý chmel místo chmelového extraktu. Jde o svébytné odvětví, které kombinuje výrobu piva s jeho přímým prodejem.

Minipivovary umí uvařit nejenom české, ale i zahraniční druhy piv. Úspěšné jsou ale hlavně speciály a nové chutě. „To je znovuzrození pivovaru Vyškov a jeho odvaha začít vařit americký styl piva India Pale Ale. Vyškov je první pivovar, který se do toho pustil,“ uvedl Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. 

Za pivem na výlet i do lázní

Za poznáváním nových piv se lidé rádi vydávají i do daleka. Minipivovary totiž většinou mají vlastní restaurace a nabízejí pivní lázně nebo exkurze. „Rádi ochutnávají, rádi srovnávají, navštěvují různé pivovary, vracejí se k tomu svému. Je to prostě takový nový trend,“ charakterizoval pivní turisty Jan Šuráň.

Na podporu malých pivovarů vznikají i mnohá sdružení. Například ALIANCE P.I.V. (pivně inteligentních výčepů) sdružuje pražské hospody, které točí piva právě z malých českých pivovarů. Vycházejí tak vstříc milovníkům piva, kterým nestačí stereotypní nabídka drtivé většiny hospod v Česku, omezující se jen na několik zprofanovaných velkovýroben nápojů. Kromě gastrozážitků zde získáte i všemožné informace pro amatérské i pokročilejší pivní degustátory a znalce.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Kdy pivo vlastně vzniklo?

Vědci se domnívají, že se pivo poprvé objevilo v Mezopotámii. Pivo vařili rovněž Egypťané, Řekové i Římané. Kdy se začalo poprvé vařit na našem území, není bezpečně prokázané. Jisté však je, že vedle medoviny bylo nejoblíbenějším a nejrozšířenějším nápojem, protože tu pro vaření piva byly všechny potřebné surovinové zdroje. Pšenice a ječmen jsou staré jako zemědělství samo a chmel u nás rostl divoce. 

V roce 1407 byl v Čechách založen sladovnický cechovní řád a patronem sladovníků se stal svatý Václav. To, že si pivovarníci a sladovníci zvolili za svého patrona patrona České země, dokládá, že byli ve své době velmi vážení.

Kruh se uzavírá

Pivovarský boom zažily české země ve středověku. Poté se počet pivovarů postupně snižoval, protože se výroba piva přesouvala do větších pivovarů, které si mohly dovolit lepší technologie. V současné době však lokální minipivovary rostou jako houby po dešti, protože mnozí chtějí místo levné unifikované velkoprodukce něco speciálního. Postupně se tak vracíme opět do éry, kdy se pivo vařilo téměř v každém domě.