ČEZ hledá kupce pro elektrárny Počerady a Chvaletice

Praha - Energetická společnost ČEZ dnes oficiálně oznámila, že uvažuje o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice. Zájem o ně již dříve projevily společnosti Czech Coal a EPH. Bezprostředním důvodem zamýšleného prodeje je nejistota dodávek uhlí od roku 2013 kvůli dosud neskončeným jednáním s dodavatelem paliva, společností Czech Coal. Do obou elektráren je třeba investovat, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016.

Nabídky mohou podat i další uchazeči. „Konečné rozhodnutí o prodeji nebo o ponechání a rozvoji obou zdrojů ve vlastním portfoliu bude záviset zejména na výši nabídek, bilanci hnědého uhlí, kterým Skupina ČEZ bude v dalších letech disponovat, a ekonomické perspektivě provozovaní těchto zdrojů,“ sdělil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. 

V současnosti je již shromážděna dokumentace pro předinvestiční prověrky zájemců a připravuje se smluvní dokumentace. Zároveň se vyčleňuje elektrárna Počerady do samostatné akciové společnosti. Elektrárna Chvaletice byla vyčleněna s tímto záměrem už dříve. Vyčlenění obou elektráren umožní podle Kříže flexibilitu v probíhajících strategických jednáních.

Elektrárna Chvaletice
Zdroj: Radim Beznoska/ISIFA

Obě elektrárny potřebují modernizaci

Obě elektrárny zatím neprošly druhou vlnou modernizace, která je nutná, aby splnily nové emisní limity. „Ta se týká elektráren Tušimice, Prunéřov a Ledvice. Ať již jde o komplexní obnovu v případě Tušimic a Prunéřova, nebo o výstavbu zcela nového bloku v Ledvicích, jde o investice v řádu nad 20 miliard korun,“ podotkl Kříž. 

Odborníky zpráva o zamýšleném prodeji elektráren nepřekvapila. Odhadovat začali i cenu, kterou by mohli kupci nabídnout. „Vzhledem k odhadovanému podílu na hodnotě společnosti bychom očekávali, že prodejní cena za obě elektrárny by mohla dosáhnout 30 až 40 miliard korun,“ uvedli analytici společnosti Patria Finance. Zároveň připomněli, že výroba elektřiny z uhlí je výhodná při nízkých cenách emisních povolenek, což je současný stav.

Fakta o elektrárnách

Počerady

  • Pět bloků o celkovém výkonu 1 000 megawattů
  • V provozu od 70. let, v 90. letech odsířena
  • Využívá uhlí z pět kilometrů vzdáleného lomu Vršany

Chvaletice

  • Čtyři bloky o celkovém výkonu 800 megawattů
  • V provozu od 70. let, odsířena koncem 90. let
  • Zajišťuje dodávky elektřiny i tepla

ČEZ a Czech Coal vedou už pět let spory kvůli novému kontraktu na uhlí pro Počerady, který vyprší už letos. Již dříve existoval návrh, že buď Czech Coal koupí počeradskou elektrárnu, nebo ČEZ od Czech Coal důl. Poté si ovšem Czech Coal začal stěžovat u Evropské komise na údajné monopolistické praktiky ČEZu a ten následně žaloval Czech Coal o desetimiliardové odškodné za zmařený kontakt. O možném prodeji Počerad se spekulovalo také v roce 2008. Tehdy měla o elektrárnu zájem Mostecká uhelná. ČEZu za ni údadjně chtěla zaplatit kolem 28 miliard korun.

Elektrárnu Chvaletice, která je zásobována ze Severočeských dolů, zase chtěl ČEZ loni přenechat holdingu EPH. Nebyl ale ochoten připojit i smlouvu na uhlí, a proto z obchodu sešlo.