Petici proti dani z vína podepsalo skoro 30 tisíc lidí

Brno - Na petiční archy proti zavedení spotřební daně z vína, kterou navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), se podepsalo 29 569 občanů. Uvedl to na svém webu Svaz vinařů ČR s tím, že v petiční akci hodlá i nadále pokračovat. Kritici zavedení daně z vína argumentují tím, že její zavedení by snížilo konkurenceschopnost českých vinařů, výnosy z daně by přitom nebyly nijak zásadní.

Svaz chce v akci pokračovat, protože vláda sice vyřadila návrh na zavedení spotřební daně na tiché víno z prvního protikrizového balíčku, ale počítá s tímto návrhem v jeho druhé podobě s platností od roku 2014. „V tuto chvíli nebudeme sdělovat konečný termín ukončení petiční akce. Tento bude oznámen, až bude situace vyjasněna a případně předloženy příslušné návrhy,“ informoval svaz na svém webu.

Zatím se v Česku daň z takzvaného tichého (neperlivého) vína neplatí. Nově vláda navrhuje daň deset korun na litr. Zároveň by od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500 tisíc hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů ministerstva financí státu přinést zhruba 1,3 miliardy korun ročně.

Vinaři se bojí i odlivu turistů z jižní Moravy

Vinaři nápad od počátku kritizují. Zavedení daně podle nich ohrozí české a moravské vinohradnictví, významně zvýší podíl černého obchodu a povede k odlivu turistů zejména z jižní Moravy. „Zátěž je neadekvátní oproti tomu, co by mohlo být očekáváno jako výnos,“ prohlásil na adresu nové daně Tibor Nyitray z vinařství Sonberk. Navíc výnosy z daně by podle vinařů do značné míry snížily výdaje na administrativu spojenou s výběrem této daně.

Svůj nesouhlas s uvalením spotřební daně na víno vyjádřili zemědělci 23. května protestní blokádou silnic. Ta omezila dopravu na silnicích ve 12 krajích. Kromě daně z vína se chtěli tímto protestem zemědělci vyslovit také proti chystanému zrušení dotované nafty.

Transparenty vinařů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Danit víno nechce ani resort zemědělství

Daň z vína se nezamlouvá ani resortu zemědělství. Již koncem ledna vydal úřad zprávu, v níž vyslovil s návrhem ministerstva financí nesouhlas. S blokádou silnic zemědělskou technikou ovšem resort nesouhlasil. „Na ulici se problém řešit nemá a taky se tam nevyřeší, jenom se tím způsobí problémy lidem,“ zdůraznil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).