Evropská komise se chystá na první audit dotací na severu Čech

Praha - Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem se v pondělí 4. června stane prvním místem, kam v Česku kvůli problémům s dotacemi zamíří auditoři Evropské komise. Zástupci instituce budou zkoumat výsledky již vykonaných národních auditů. Výsledek kontrol je jednou z podmínek nutných pro obnovení proplácení peněz z unie.

„Předmětem auditu bude Regionální operační program Severozápad, konkrétně vzorek deseti projektů z 35 již auditovaných projektů, který vybrala Evropská komise,“ uvedl mluvčí ministerstva financí. Na severu Čech se auditoři zdrží do pátku 8. června. Termín vyhlášení výsledků auditu se ještě musí upřesnit.

Ministerstvo financí si již dříve objednalo kontrolu evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji u poradenské společnosti Deloitte. Firma konstatovala pochybení u všech 35 projektů, jež zkoumala.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

V červenci se budou řešit programy Doprava a Životní prostředí

V červenci auditoři z Bruselu přijedou prošetřit nakládání s dotacemi také v programech Doprava a Životní prostředí. Též v tomto případě zpětně prověří již vykonaný národní audit. Zástupci EK dorazí na ministerstvo životního prostředí a dopravy 9. července, kontrolovat budou do 13. července.

Kvůli potížím s čerpáním dotací Česko na doporučení Evropské komise pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Česku byly vytknuty hlavně problémy s kontrolou a auditem. Vláda se snaží situaci napravit postupnou realizací akčního plánu, jehož součástí je například přesun auditu dotací na ministerstvo financí. Toto opatření začne platit od začátku roku 2013.

U programů Severozápad, Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Doprava a Životní prostředí se ale nyní nedělá ani takzvaná certifikace. V praxi to znamená, že ministerstvo financí ze strany vedení těchto programů kvůli podezřením na různé nesrovnalosti nepřijímá žádosti o proplacení dotací. Ve Středočeském kraji to souvisí s kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha.