Londýn žaluje EU ohledně „short-sellingu“

Londýn - Velká Británie podala ve středu žalobu u Evropského soudního dvora proti záměru Evropské unie zakázat takzvaný short-selling, tedy spekulace na pokles cen akcií. Informaci přinesl britský deník The Financial Times.

Opatření EU ohledně short-sellingu má začít platit v listopadu a má ho zavést Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ERMA). Podle Londýna tak ERMA získá pravomoci, které jsou prý nelegální a nezaručené žádnou smlouvou EU.

The Financial Times poznamenal, že Británie je ve sporu s většinou zemí EU ohledně zaváděných finančních regulací, a to z obavy, že by tyto regulace poškodily londýnské finanční odvětví. Británie a ČR jsou jediné země EU, které se nepřipojily k nedávno podepsané unijní smlouvě o rozpočtové kázni.

Krátká pozice (short selling)

Pozice investora, při které se očekává pokles kurzu akcie. Investor prodává cenný papír, který nevlastní a který si půjčí od jiného investora, v očekávání zpětného nákupu cenného papíru v budoucnosti za nižší cenu. Po zpětném nákupu akcií je krátký prodávající vrátí půjčiteli. Krátký prodávající bude mít zisk (ztrátu), jestliže cenné papíry nakoupí zpět za nižší (vyšší) cenu. Krátký prodej většinou není časově omezen.

                                                                                 zdroj: patria.cz