Cesta k Jadranu zdraží, Chorvaté zvyšují sazby mýtného o 15 procent

Záhřeb – Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží. Na prahu letní sezony totiž podraží mýtné na tamních dálnicích o 15 procent. Nejpoužívanější úsek dálnice ze Záhřebu do Splitu tak bude stát 180 kun za osobní auto bez přívěsu, což je v přepočtu 613 korun v jednom směru. To je zhruba o sto korun více než dosud, kdy stejný úsek vyšel na 157 kun (535 korun). Při cestě dál na jih, směrem na Dubrovník, může dojít k navýšení nákladů až o několik set korun. Vyšší sazby budou platit od 11. června.

Podle redaktora Českého rozhlasu Martina Dorazína provozovatelé dálnic argumentují tím, že sazby mýtného se v posledních šesti letech nezvyšovaly, zatímco síť chorvatských dálnic se neustále rozrůstá a náklady na její údržbu rostou. Chorvatské dálnice navíc patří k nejkvalitnějším v Evropě. Chorvatský ministr dopravy Siniš Hajdaš Dončić doufá, že zdražení přinese tamnímu rozpočtu nejméně 147 milionů kun (přes 500 milionů korun).

Portál businessinfo.cz, který provozuje agentura CzechTrade, uvedl, že zdražení se netýká dálnice A2 ze Záhřebu na slovinskou hranici. Dončić ale podle listu Poslovni dnevnik nevyloučil, že do konce roku by se ceny mohly zvednout i na této autostrádě. Ze zvýšení mýta je prozatím vyjmut i takzvaný Istrijský ypsilon, tedy dálnice A8 a A9 na Istrii, uvedl Jutarnji list.

Místní mají výhodnější podmínky

Připravované zdražení se dotkne se zejména turistů, kterých se každoročně chystá do Chorvatska velký počet. Pro domácí uživatele dálnic platí zvýhodněný režim – Chorvatsko totiž zavádí systém elektronického mýtného, jehož sazby jsou nižší přibližně o 20 až 25 procent. Řidiči si ale v takovém případě musí koupit elektronické zařízení ENC, které stojí 500 až 600 kun. Taková investice se vyplatí jen cizincům, kteří jezdí na dovolenou do Chorvatska opakovaně.

Turisté mohou zaplatit poplatky za užití dálnice jak hotově, tak platební kartou. V případě platby v hotovosti pak lze využít kuny i eura – Dorazín ale doporučuje zaplatit spíše místní měnou, sazby v eurech bývají v nevýhodném kurzu.

Studio ČT24: Rozhovor s Martinem Dorazínem (zdroj: ČT24)