Pohonné hmoty nadále klesají

Praha - Ceny pohonných hmot pátý týden po sobě klesají, v uplynulém týdnu zlevnila všechna běžná paliva zhruba o desetník. Děje se to díky nižším cenám ropy na burze v Rotterdamu. Podle analytiků už ale nejspíš víc klesat nebudou, protivětrem zlevňování je totiž stále oslabující koruna.

Řidiči, kteří nechali tankování na konec týdne, zase o něco ušetřili - na jedné nádrži zhruba 6 až 7 korun. Pumpaři reagují na dlouhodobě klesající ceny ropy a mírně zlevňují, přesto by pokles mohl být výraznější.

Pumpaři snížili ceny na stojanech zhruba o desetník. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí v průměru necelých 37 korun, motorovou naftu řidiči tankují po 36 korunách a 30 haléřích za litr. Podle analytiků teď zhruba takové ceny vydrží.

„Zlevňování pohonných hmot brzdí oslabující koruna, která je v současné době nejslabší k dolaru za 1,5 roku,“ tvrdí Michal Roškakin, analytik PETROLmedia.

Obvyklé letní zdražování, které přináší krom jiného hurikánová sezona v USA, by se podle analytiků letos konat nemělo. Ropu by ale mohla zdražit politická rozhodnutí. Důležité bude také, jak dopadnou volby v Řecku a embargo na dovoz ropy na Írán, které by mělo nastat prvního července.

Pro benzin do Polska se stále vyplatí

Pro řidiče v příhraničních oblastech se stále vyplatí zajet tankovat do Rakouska a hlavně Polska, tam ušetří až 3 koruny na litru. Naopak Slovensko a Německo vycházejí dráž.

Barel ropy Brent se prodával za méně než 100 dolarů

Pokles cen ropy pokračuje na světových trzích i nadále, barel severomořského Brentu se poprvé od loňského října dokonce dostal pod hranici 100 dolarů. Důvodem propadu cen jsou zejména obavy z dalšího zhoršení evropské dluhové krize a horší hospodářská data z Číny. Hospodářský útlum by pak poptávku po komoditách mohl ještě více snížit.

Těžba ropy
Zdroj: ISIFA/EPA/HAGEN OEYVIND

Nejbližší termínový kontrakt na ropu Brent se krátce po 11:00 prodával za zhruba 99,60 dolaru, což byl proti předchozímu závěru v New Yorku pokles o více než dvě procenta. Poté se ale cena nad 100 dolarů vrátila. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se snížila na zhruba 85 dolarů. Cena ropy se kvůli problémům v eurozóně a známkám zpomalení růstu v Číně i v USA snižuje už delší dobu. Brent tudíž za květen zlevnil o více než 14 procent, což je nejhlubší měsíční propad od roku 2008.

Ceny pohonných hmot klesají (zdroj: ČT24)