Škody sčítají výrobci parmazánu, octa i šunky

Řím - Zemětřesení v Itálii, které v úterý podruhé během dvou týdnů zasáhlo zemědělskou provincii Emilia Romagna, citelně zasáhlo odvětví, na něž jsou Italové tradičně nejpyšnější – potravinářství. Silné otřesy poškodily výrobce známých sýrů parmazán a grana padano, ale také producenty balzamikového octa či parmské šunky. O tom, jaký význam Italové potravinářskému průmyslu přikládají, svědčí i to, že fotografie s hromadami zničených sýrů se spolu s obrázky zřícených budov staly v místních médiích jakýmsi symbolem katastrofy.

Emilia Romagna je provincií, která má v Itálii čtvrtý nejvyšší hrubý domácí produkt - v roce 2009 to podle dat Eurostatu bylo 135 miliard eur. Velkou část její produkce tvoří právě potravinářská výroba. Ve městě Parma například sídlí velkovýrobce sušených těstovin, firma Barilla, centrálu tu má potravinářský gigant Parmalat, v oblasti se vyrábí i značná část produkce oblíbeného vína lambrusco.

První odhady mluví o tom, že zemětřesení bude výrobce známých lahůdek stát přes 500 milionů eur (asi 13 miliard korun). Už po prvních otřesech z 20. května odhadoval zemědělský svaz Coldiretti, že zkáza postihla přes 400 tisíc kusů známých sýrů, které se vyrábějí v obrovských kolech vážících zhruba 40 kilogramů. Tento týden k nim přibylo dalších 550 tisíc kusů, což znamená, že zemětřesení zničilo deset procent celoroční produkce parmazánu a typově podobného sýra grana padano, uvedl Coldiretti.

Ceny sýra zatím neporostou

Výrobci zatím tvrdí, že ceny sýra kvůli tomu neporostou, škody jsou však obrovské a svaz Coldiretti už vydal varování před spekulativními obchodníky, kteří budou chtít nejistoty na trhu využít. Předseda svazu výrobců sýra grana padano Stefano Berni prozatím odhadl ztráty na 70 milionů eur (1,8 miliardy korun), dalším problémem jsou navíc zničené výrobní haly a sklady. Producenti známějšího parmazánu tratili ještě více.

„Ačkoli jsme ještě nedokončili sčítání, už teď pokládáme za jisté, že škody výrobců sýra parmigiano reggiano dosáhnou nejméně 150 milionů eur (asi čtyř miliard korun). V tomhle součtu figurují peníze za znehodnocenou produkci, zařízení a sklady poté, co úterní otřesy zničily 334 tisíc kol sýra a čtyři mlékárny,“ uvedl předseda sdružení výrobců Giuseppe Alai.

Katastrofa zasáhla i výrobce octa

V okolí Modeny, která je hlavním městem výroby balzamikového octa, zemětřesení poškodilo 95 procent všech výrobních hal a práci kvůli tomu ztratilo 20 tisíc lidí. Tradiční ocet platí v italské kuchyni za zcela nepostradatelnou přísadu. Ocet, vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy trebbiano, patří k výrobkům, jež chrání italské zákony i předpisy EU. Krach hrozí zejména malovýrobcům, kteří se soustřeďují na produkci drahých a dlouho zrajících octů, které mohou stát i 1 500 eur (40 tisíc korun) za litr.

K takovým patří třeba rodinná firma Acetificio Pontiroli Artos z městečka San Felice sul Panaro, které leží v zemětřesením nejvíce zasažené oblasti. „Jako podnikatel mám pocit naprostého zmaru, když vidím, že jsem celý život pracoval a všechno se během třiceti sekund rozsypalo,“ řekl majitel firmy Giancarlo Pontiroli. V jeho firmě se z poškozených tanků vylilo celkem 300 tisíc litrů octa, vniveč přišlo 14 procent skladových zásob.

Relativně malé budou i ztráty výrobců parmské šunky, protože zemětřesení nepoškodilo samotné provozy, ale spíše dodavatele - zavřená jsou jatka a v ohrožení je i živočišná výroba. Podle čerstvých údajů Coldiretti asi pětina zvířat strádá nedostatkem krmiva a kromě produkce masa se nejspíš citelně sníží i produkce mléka.

Vydáno pod