Turistům se do rozbouřeného Řecka nechce, na ostrovech je ale klid

Atény - Turisté se bojí jezdit do Řecka a vyhledávají raději klidnější lokality. Příjmy z cestovního ruchu se v prvním čtvrtletí propadly meziročně o 15 procent. Přes všechny demonstrace ale na ostrovech poklidná středomořská atmosféra zůstává. V krizi je totiž podle Řeků hlavně stát a ne oni.

Cestovní ruch hraje pro řeckou ekonomiku klíčovou roli zvláště v současné situaci, kdy je země předlužená. Oproti loňsku přijelo ale na poloostrov o skoro 12 procent turistů méně. Menší zájem projevili turisté z Německa, Ruska a Británie.

„Turisti nevědí, co očekávat. Nevědí, jakou budou platit měnou a jestli nezkrachují hotely, do kterých přijíždějí, a obchody, ve kterých chtějí nakupovat. A kvůli tomu je rezervací míň,“ tvrdí Sian Woodová, majitelka restaurace na Korfu.

V celé zemi zkrachovalo již na 80 hotelů. Vypovídá to o krizi, která v zemi panuje, nevoli turistů, kteří se bojí na tamní pláže jezdit a i skepsi místních obyvatel. Podle cestovních kanceláří váhají před cestou do Řecka i Češi. Letos dají prý přednost Turecku, Španělsku nebo Bulharsku.

V krizi je stát, nikoli ostrovy (zdroj: ČT24)