Zlato zlevňuje čtvrtý měsíc v řadě, v květnu o šest procent

New York – Již čtvrtý měsíc v řadě klesá cena zlata na světových trzích s komoditami. Květnové snížení dosáhlo dokonce šesti procent a jeho současná hodnota je nyní 1 614 amerických dolarů za trojskou unci. Zlato tak investoři nepovažují za dost bezpečný přístav a peníze radši vkládají do amerických dolarů a státních dluhopisů.

Zájem o zlato za poslední dva roky klesl přibližně o jednu pětinu. Chuť nakupovat zlato přitom nemají ani Indové, kteří stojí za třetinou světové poptávky drahého kovu. Důvodem je kurz dolaru vůči indické rupii. "Zájem o šperky v Indii zřejmě klesne až o osm procent. Cena zlata je pro Indy vysoká kvůli prudkému oslabení tamní měny, popisuje analytik UBS Dominic Schnider.

Zlato se obchoduje v dolarech, čím je tedy americká měna silnější, tím je zlato dražší pro zahraniční investory. Ti radši peníze před znehodnocením ukrývají v amerických a japonských dluhopisech. „I Japonsko i Spojené státy americké, když se podíváme na celkový veřejný dluh vůči rozpočtu, je na tom hůře než jednotlivé země eurozóny nebo EU, o tom není pochyb, ale je tam jasná jednotná politika a je tam jasný trend oddlužování země,“ konstatuje ředitel Saxo Bank Karol Piovarcsy.

Podle odborníků se investoři ke zlatu zase vrátí

Podle ředitele společnosti Gold Core Marka O´Byrna, jehož společnost je specialistou na obchodování s drahými kovy, je akademicky i historicky dokázáno, že zlato zůstává v dlouhém období bezpečným přístavem. To potvrzuje i Piovarcsy: „Když se Evropa dohodne na nějakém společném dluhopise a nějaké společné záchraně a celkový evropský dluh se bude zvyšovat, tak budou investoři opět hledat aktiva, jako je zlato.“ 

Jasný signál, že eurozóna bude držet pohromadě, uklidní investory. Pokud ale Řekové zvolí parlament, který nebude s Evropou spolupracovat, zlato podle odborníků v nejbližší době růst nejspíš nečeká.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Zlato – pro jednoho investice, pro druhého náboženství

Pro některé lidi je zlato investicí, pro spoustu jiných dokonce náboženstvím. „Lidé fyzicky nakupují zlato obvykle pro jeden ze dvou důvodů,“ říká ředitel společnosti Kitco Metals Peter Hug. Podle něj je jedním z nich ochrana osobních údajů. Tito lidé nechtějí, aby někdo věděl, že zlato vlastní. Druhým je fáma o konci světa, a tedy že časem bude zlato potřeba k barterovým obchodům.

Při fyzické koupi zlata od obchodníků je ale nutno zaplatit cenu vyšší než tržní. Tato přirážka závisí na množství nakupovaného zlata. U zlatých cihel se pohybuje od dvou do pěti procent, vyšší je pak u mincí kvůli ceně ražby. Bez pravidel se pak obchodují sběratelské mince, kde záleží spíše na jejich vzácnosti, stavu nebo ziskových motivech jejich vlastníků.