Londýnský Kensington hostil výstavu domečků pro panenky

Londýn - Více než stovka vystavovatelů představila na prodejní výstavě v londýnské čtvrti Kensington trochu neobvyklý artikl. Jde o domečky pro panenky. I v takovém oboru jde přitom o nemalé peníze. Panenky, které jsou na festivalu ke koupi, stojí kolem dvou tisíc korun a dům pro ně i třeba sto sedmdesát tisíc.

„Důkazem dokonalosti miniatur by bylo, kdyby na fotografii nebylo možné je rozeznat od opravdových věcí. Pokud byste k domu neumístili měřítko, spletli byste si ho s opravdovým,“ popisuje svoje řemeslo jeden z výrobců domečků a zároveň vystavovatelů Kevin Mulvany.

  • Výstava domečků pro panenky zdroj: ČT24
  • Výstava domečků pro panenky zdroj: ČT24

Na kensingtonském festivalu domů pro panenky byla k vidění řada dokonalých exponátů. Na stěnách tapety z moderních materiálů, na podlaze ručně tkané koberce a v místnostech nábytek z masivu - vše vyrobeno z těch nejkvalitnějších materiálů a s absolutní přesností. Výrobce domečků Mulvany do svých výrobků v měřítku 1:12 přenáší i nejjemnější detaily, jako třeba praskliny v dlažbě. Ceny začínají na 300 000 korunách, ale můžou se vyšplhat i na několik milionů.

Kevin Mulvany, Mulvany a Rogers domy pro panenky

„Lidé vždycky říkají, že miniatury stojí stejně jako skutečná věc, která je ale mnohem větší, takže to není moc výhodné. Ale ve skutečnosti nejde o velikost, ale o použité materiály. Jde o hodiny práce a dovednosti.“

Panenky, které byly na festivalu ke koupi, stojí kolem dvou tisíc korun. Za čtyři sta až osm set korun je možné zakoupit třeba plyšového medvídka. Čtyřpodlažní sídlo pro panenky Lincoln House, které má mimo jiné plně funkční osvětlení, pořídíte za sto sedmdesát tisíc. Festival v Kensingtonu se pořádá jednou za sedm let.

Domeček pro panenku i za několik tisíc (zdroj: ČT24)