Rekordní pokuta od ČOI: Pět milionů pro realitku Prolux

Praha - Česká obchodní inspekce uložila nejvyšší pokutu ve své historii. Podle informací České televize má sankci 5 milionů zaplatit realitní kancelář Prolux Consulting. Inspekce došla k závěru, že při uzavírání zprostředkovatelských smluv klamala klienty a pak na nich vymáhala poplatek. Bývalí zákazníci podali na firmu hromadnou žalobu.

Praktiky společnosti Prolux několik let vyšetřovala policie, ve firmě zabavila dokumenty i počítače. Případ ale loni odložila s tím, že o podvod nejde, a předala ho České obchodní inspekci. Ta smlouvy přezkoumala a udělila nejvyšší možnou pokutu. Ta však dosud nenabyla právní moci - společnost se totiž proti rozhodnutí odvolala, uvedla mluvčí ČOI Miroslava Fléglová.

Kancelář podle ČOI porušovala práva spotřebitele

Obchodní inspekce dospěla k závěru, že firma opakovaně porušuje práva spotřebitele. Klienti podepsali zprostředkovatelskou smlouvu, a i když v ní slovo výhradní není, ve skutečnosti výhradní je. V momentě, kdy lidé nemovitost prodají přes jinou realitní kancelář, podíl na prodeji požaduje i Prolux.

Pražský soud nyní začal projednávat hromadnou žalobu na společnost. „Budeme se domáhat toho, aby společnost Prolux nadále nemohla uzavírat tento typ smlouvy,“ řekl Marek Ječmen, advokát občanského sdružení Stop trestuhodným obchodním praktikám – STOP.

Reportáž Štěpánky Martanové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

„Žaloba je podána účelově s úmyslem poškození společnosti Prolux. Společnost Prolux poskytuje aktivní a profesionální služby na podporu prodeje nemovitostí,“ uvedla Karolína Valentová, generální ředitelka Prolux Consulting Int. s.r.o. K udělené pokutě se společnost nevyjádřila. Tím, že se odvolala, se dá předpokládat, že bude požadovat její snížení nebo zrušení. O tom rozhodne inspekce v dalším kole správního řízení.

V minulosti Česká obchodní inspekce udělila mnohem nižší pokuty například za nekvalitní benzin, prodej zdravotně závadných hrnců nebo prohřešky při prodeji potravin.