Čína se chystá na rozpad eurozóny

Peking - Čínská vláda urychleně připravuje krizové plány na ochranu před případnými ekonomickými riziky, která by hrozila v případě odchodu Řecka z měnové unie a rozpadu eurozóny. K jejich vypracování vyzvala klíčové státní instituce v čele s centrální bankou. Právě čínská centrální banka dnes prohlásila, že nadále investuje do dluhopisů vlád eurozóny, a vyzvala měnovou unii, aby pokročila v reformách, které by mohly zastavit její dluhovou krizi.

Plány by podle zdrojů měly obsahovat opatření k udržení stability kurzu jüanu, zvýšenou regulaci kapitálových toků a posílení kroků ke stabilizaci a na podporu domácí ekonomiky. Kromě centrální banky by o podobných krizových plánech měla diskutovat Národní komise pro rozvoj a reformu a úřad pro regulaci bankovního sektoru.

„Je to velmi naléhavé. Vláda požádala každé ministerstvo o analýzu opatření pro případ řeckého odchodu z eurozóny a vyzvala k předložení jejich návrhů v co nejkratší možné době,“ uvedl jeden ze zdrojů agentury Reuters.

Bývalý poradce čínské centrální banky a vlivný ekonom Jü Jung-ting minulý týden v komentáři pro média uvedl, že Čína by se měla připravit na vypadnutí Řecka z měnové unie. Navrhl řadu kroků od omezení pohybu kapitálu po peněžní injekce pro domácí finanční trhy.

Čínská ekonomika zpomaluje

Čínské ekonomice hrozí letos zpomalení růstu na minimum od roku 1999 a premiér Wen Ťia-pao minulý měsíc prohlásil, že „narůstají nepříznivé ekonomické tlaky“. Vláda již oznámila sérii kroků na podporu ekonomiky, mimo jiné urychlení projektů výstavby infrastruktury a průmyslových investic a plánuje také uvolnit pole pro domácí soukromé investory.

Vydáno pod