Automobilkám se v Česku daří, loni utržily 800 miliard

Praha - Tržby tuzemských automobilek a jejich dodavatelů loni vzrostly o 13 procent na téměř 800 miliard korun. To je 22 procent celkových tržeb průmyslu. Vyplývá to ze statistik Sdružení automobilového průmyslu. Zhruba 80 procent produkce výrobců automobilů a dílů směřovala do zahraničí.

„Pozitivním trendem je loňský nárůst exportu do mimoevropských zemí asi o jednu třetinu. I když stále jsou a budou našimi hlavními zákazníky země EU, kam směřuje přes 80 procent dodávek, začíná se náš vývoz diverzifikovat. A to je dobrý signál, protože právě v mimoevropských zemích je největší růstový potenciál,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Rok 2011 zaznamenal dosud nejvyšší výrobu silničních vozidel v dějinách českých zemí přesahující 1,2 milionu kusů, což představuje nárůst o 11,5 procenta. Výroba osobních aut se loni zvýšila o 11,4 procenta na 1,192 milionu vozů.

Martin Jahn, prezident Sdružení automobilového průmyslu:

„Máme poměrně dobrou kombinaci značek, které se vyrábějí v České republice, a to vše směřuje k tomu, že v České republice se autoprůmyslu vede lépe než autoprůmyslu v celé Evropě.“

Roste počet zaměstnanců i mzdy

Největší autoprůmysloví vývozci v Česku jsou Škoda, Hyundai a TPCA. Počet zaměstnanců členských firem sdružení se zvýšil o pět procent na 110 tisíc lidí a blíží se tak situaci v období před ekonomickou recesí. Průměrná měsíční mzda meziročně vzrostla o 4,6 procenta na 29 246 korun. Dostala se tak o pětinu nad celostátní průměr ČR. Automobilový průmysl včetně nečlenských firem sdružení přímo zaměstnává zhruba 150 tisíc osob.

Ovšem analytici předpovídají evropským automobilkám až pětiprocentní propad. Už teď se tempo jejich výroby zpomalilo o tři procenta. Jenže čeští výrobci většinou zatím letos prodávají ještě lépe než loni. „Za čtyři první měsíce, ať Škoda nebo Hyundai, patří mezi značky, které rostou. Z toho se dá usuzovat, že poroste i výroba. Čili rekord z loňského roku by mohl být letos znovu překonán,“ říká Antonín Šípek, ředitel sekretariátu sdružení.