Zemědělci mohou tankovat zeleně i příští rok

Praha - Takzvaná zelená nafta skončí. Vláda ale pro zemědělce zachová daňové zvýhodnění až do roku 2014. V příštím roce se vratka spotřební daně sníží ze současných 60 na 40 procent, oznámil po jednání s Asociací soukromého zemědělství (ASZ) premiér Petr Nečas. „Je to zmírnění tempa, nikoliv otočení trendu,“ podotkl ministr financí Miroslav Kalousek.

Původně měla být takzvaná zelená nafta zrušena od roku 2013. „Naše dohoda spočívá tom, že zelená nafta skončí, nicméně bude zaveden přechodný mechanismus, který umožní v roce 2013 snížit procento vratky ze současných 60 procent na 40 procent,“ uvedl Nečas. „Nevymysleli jsme nic nového, používáme v podstatě stejný model, který používá Německo,“ dodal premiér.

„Zemědělci, kteří o zelenou naftu žádali, si neodškrtnou 1,8 miliardy, ale “pouze„ 600 milionů, což si myslím, že v přepočtu na hektar zemědělské půdy je celkem zanedbatelná částka. Pro nás je to prodloužený čas na jednání o tom, co po tom roce 2014,“ uvedl Václav Perník, místopředseda ASZ.

Dnešního jednání se zúčastnili také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Technicky to provedeme tak, že v rámci druhého čtení příslušného návrhu zákona ve sněmovně načteme tento pozměňovací návrh,“ popsal Nečas plánovaný postup vlády.  

Rakouský zemědělec platí o 12 korun méně

Nyní mají čeští zemědělci nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by podle agrární komory platili téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět korun více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě úplného zrušení zelené nafty by se Česko přiřadilo ke Slovensku, které je zatím jedinou zemí v Evropské unii, kde podobnou úlevu zemědělci nemají. 

Nečas: S vyděrači nemluvím

Koncem května na protest proti plánovanému zrušení daňového zvýhodnění zemědělců zpomalovaly zemědělské stroje na řadě míst Česka. ASZ se na rozdíl od ostatních agrárních organizací k protestu nepřipojila. Nečas následně uvedl, že je dále ochoten jednat jen s asociací, „která nevydírá“. S agrární komorou a dalšími organizátory blokád, kteří v souhrnu představují zhruba 80 procent českého zemědělství, mluvit odmítá. ASZ reprezentuje zájmy menších sedláků, kteří jsou v Česku v menšině, její šéf je podobně jako Nečas i Bendl aktivním členem ODS.

Vydáno pod