Lázně: Šetření na lázních povede k nenávratné likvidaci péče

Praha - Lázně se rozhodly bojovat proti chystané vyhlášce ministerstva zdravotnictví o omezování úhrad lázeňské péče. Podle nich povede vyhláška v řadě lázeňských měst k nenávratné likvidaci péče s negativními dopady na zaměstnanost a cestovní ruch. Lázně by kvůli chystanému nařízení mohly přijít až o 30 procent svých klientů, a tím o citelnou část příjmů.

„Zastavme omezování financování léčebného lázeňství a snižování rozsahu indikačního seznamu. Zachovejme lázeňství jako součást stabilní zdravotní péče v České republice,“ citoval z chystané petice předseda Svazu lázeňských míst Jiří Houdek. Uvedl, že náklady pojišťoven na lázeňskou péči se už 15 let pohybují kolem tří miliard korun ročně, zatímco celkové výdaje pojišťoven se za tu dobu zvýšily ze 100 miliard na 215 miliard korun.

„Usilujeme o zachování léčebného lázeňství. Aby byly léčebné účinky dlouhodobé a efektivní, jsou nutné minimálně třítýdenní pobyty. Zákony říkají, že zdravotní péče má být bezplatná,“ uvedl Houdek. „Když se přepočtou výdaje pojišťoven na klienta, tak lázeňství stojí pojišťovny na klienta v průměru 308 korun, kdežto léky činí na klienta 3 200 korun. Šetřit na této péči je velmi špatné,“ dodal.  

Námestek ministra Polák: Medicína už zná jiné formy léčby

Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák nicméně vyhlášku označil za „rozumný kompromis“ mezi postojem lázní a snahou zdravotních pojišťoven ušetřit. Vyhláška podle něj vycházela nejen z ekonomických hledisek, ale i z pokroku medicíny za posledních 15 let od platnosti dosavadní pravidel a možností jiných forem léčby.  

Rozhovor s Jiřím Houdkem (zdroj: ČT24)

Pithart: Buď budete polykat více léků, nebo vám pomůžou lázně

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) poznamenal, že z vyhlášky budou profitovat kromě pojišťoven už jen farmaceutické firmy. „Protože tady je alternativa: Buď budete polykat více léků, anebo vám pomůžou lázně,“ prohlásil. 

Vyhláška má platit od srpna, nebo podle některých informací až od října. Měla by zkrátit plně hrazený lázeňský pobyt dospělých ze čtyř na tři týdny, u dětských pacientů zůstanou čtyři týdny. Pokud budou pojišťovny hradit pouze léčebné procedury, pobyt by měl trvat jen dva týdny, stejně jako opakovaná lázeňská péče. Ta má být poskytnuta maximálně jednou za dva roky.  

Ekonomka věnující se lázeňství Lena Mlejnková upozornila, že zdravotní pojišťovny dávají pouze 1,5 procenta svých nákladů na lázeňskou péči. Plně hrazený pobyt mělo v lázních pouze 13 procent českých pacientů, podotkla Mlejnková. Až 70 procent lidí, kteří by měli od pojišťoven proplacenu jen péči, lázeňský pobyt odmítají.  

Zahraniční klienti výpadek peněz nenahradí

Lázně se podle Mlejnkové musely už v minulých třech letech vyrovnat s poklesem ošetřovacích dnů, které pro ně jen v porovnání let 2010 a 2011 představoval výpadek 200 milionů korun. Orientace na zahraniční klientelu podle Mlejnkové výpadek nenahradí hlavně v menších lázních. Zahraniční návštěvníci totiž míří tradičně hlavně do lázní Karlovarského kraje.