Egypt se nemůže dočkat, až se vrátí zahraniční turisté

Káhira - Egypt se stále obává, že se do země nevrátí západní turisté. Bez práce teď nejsou jen průvodci v přímořských letoviscích, ale i v Káhiře, kde se kvůli verdiktu nad bývalým diktátorem Mubarakem stále masivně protestuje.

Podle desítek obchodníků a průvodců, kteří přešlapují vedle svých velbloudů, to letos na oživení rozhodně nevypadá. Turistům totiž už nezní dost lákavě ani pouště s pyramidami, ani plavba po Nilu přímo v Káhiře. 

Essam Mohamed, majitel velblouda:

„Za prezidenta Mubaraka bylo peněz dost, práce dost, měli jsme všechno. Ale jeho režim nás tvrdě svíral. Vláda od nás vybírala vysoké daně z našeho příjmu. Ale teď žádná práce není, žádní turisté jako předtím.“ 

Egypt
Zdroj: ČT24

Domorodci mluví o svobodách, turisté o dalších zákazech

Už loni spadly příjmy Egypta z turismu o třetinu, před arabským jarem přitom cestovní ruch tvořil přes deset procent hrubého domácího produktu. Protesty v centru města ale nejsou jedinou věcí, která cizince odrazuje. Vadí jim také zákaz nosit bikiny, který od loňského roku platí v řadě přímořských rezortů, a zákaz pití alkoholu. 

Paradoxně, místní od převratu mluví jen o uvolňování a svobodě. „My se snažíme být optimističtí. Teď můžeme svobodně mluvit, nemusíme o věcech mlčet, jako když jsme byli utlačovaní. Teď budeme mluvit a budeme se bouřit,“ říká majitel bazaru Abdel Samad Ismail. 

Turisti v Egyptě (zdroj: ČT24)

„Největší prioritou je jistota, že se turisté vrátí. Pokud se to stane, tak nám ekonomika znovu poroste. Takže to musíme zajistit na prvním místě,“ vysvětluje turistický průvodce Mohamed Hafez. Problémy se neprovází jenom turismus. Kvůli protestům zejí prázdnotou dokonce i běžné trhy v Káhiře, a šance lidí vydělávat se tak pořád zmenšuje.