Návrh ČTÚ chce zrušit poštu v obcích pod 2 500 obyvatel

Praha - Uzavření více než dvou tisíc poboček České pošty, tedy dvou třetin současného stavu, způsobí návrh, kterým chce Český telekomunikační úřad vymezit podmínky dostupnosti pošty. O návrhu teď budou jednat poslanci.

Má-li pošta v obci méně než čtyři přepážky, patří mezi ohrožené, stejně jako třeba pobočka v Dolní Brtnici na Jihlavsku. Už minulé léto se ocitla na seznamu rušených, místním se podařilo ji zachránit. Teď nad jejím osudem opět visí otazník. „Podle parametrů, které navrhlo ČTU, by poštovní síť měla méně než 1 200 poboček,“ řekl mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Na poštu to nebude dál než deset kilometrů

V návrhu, který telekomunikační úřad předkládá, stojí, že pošty mají zůstat jen v obcích nad 2 500 obyvatel. Pro ty menší se má stanovit minimální vzdálenost. „Z menších obcí by to nemělo být na poštu dál než deset kilometrů,“ řekl tiskový mluvčí ČTÚ František Malina. 

Dnes má přitom devět z deseti českých domácností poštu maximálně dva kilometry daleko. S rušením poboček, které v menších obcích zajišťují nejenom poštovní, ale třeba i peněžní služby, nesouhlasí radnice ani běžní lidé. Tak jako v roce 2008, kdy hrozilo rušení malých poboček. „To není docházková vzdálenost, ale dojezdová vzdálenost, což pro staré lidi je velmi problematické,“ uvedla Věra Kovářová, předsedkyně středočeské organizace STAN.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Síť poštovních poboček je po Itálii nejhustší v Evropě

Český telekomunikační úřad sice tvrdí, že navrhovaná kritéria se počtu poboček nijak nedotknou, podle propočtů samotné pošty by jich ale ubylo přes dva tisíce. V tuto chvíli má Česká pošta 3 317 poboček. Její síť je hned po Itálii druhá nejhustší v Evropě. 

O návrhu bude rozhodovat Poslanecká sněmovna. Měla by to stihnout ještě v červnu, jinak hrozí, že Česko od příštího roku nestihne liberalizovat poštovní trh.

Vydáno pod