Aerolinky Scoot ušetří na palivu - díky iPadům

Singapur - První lety má za sebou nový nízkonákladový dopravce Scoot, dceřiný podnik Singapore Airlines. Tajemství jeho až o 40 procent levnějších letenek, než nabízí mateřská společnost, je mimo jiné v iPadech - aby snížil spotřebu paliva, Scoot ze svých letadel odstranil klasické obrazovky na zadní straně opěradel a nahradil je mnohem lehčími tablety.

Osobní obrazovka pro každého cestujícího je u mezikontinentálních letů běžná věc. Problém je ale v hmotnosti, váží několik kilogramů. U Boeingu 777, který pojme 400 lidí, už to je znát. Nízkonákladová letecká společnost Scoot výměnou za iPady ušetří dvě tuny. „Výměna klasických zábavních systémů pro cestující za iPady je velmi chytrý krok. Zvládnou totéž a letadlo bude lehčí. To znamená nižší spotřebu paliva,“ řekla dopravní analytička Corrine Pngová.

Tablety jsou jednou z věcí, které pomohly dopravci snížit celkovou hmotnost letadel o sedm procent. I díky tomu může nabízet až o 40 % levnější letenky než jeho mateřská společnost. Například ze Singapuru do Sydney stojí jednosměrná letenka v přepočtu dva a půl tisíce českých korun. „Jsme tu pro lidi, kteří se chtějí dostat z místa A do místa B a nechtějí platit za zbytečné služby, které nevyužijí. Celá filozofie je založená na tom, že platíte pouze za to, co využíváte,“ podotkl ředitel společnosti Campbell Wilson.

Na iPadech mají cestující k dipozici 50 GB nejnovějších filmů, seriálů, hudby a her a připojení k internetu. Vnitřní firemní zábavní kanál nazvaný ScooTV automaticky aktualizuje obsah multimediální knihovny každé dva měsíce. Za půjčení cestující zaplatí 22 singapurských dolarů. Ti v první třídě ho dostanou zdarma.

iPad místo obrazovky (zdroj: ČT24)